Tips voor binnenfotografie

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

De warme zomeravonden zijn dit jaar echt voorbij, maar gelukkig komen daar de lange herfst-en winteravonden voor terug. De tijd van spelletjes doen, veel binnen-zijn en gezellige sfeerverlichting. Dat laatste levert soms wel wat moeilijkheden op als je foto’s wilt maken, want hoe voorkom je dat iedereen als een opgeschrikt konijntje in de flits kijkt? Met deze tips zorg je ervoor dat je foto’s er net zo gezellig uitzien als de avond was!

 

1. Vermijd tegenlicht

Ben je binnen, maar is het buiten nog niet donker, zorg er dan voor dat je geen raam op de achtergrond hebt. Je camera ‘trekt’ naar het licht, waardoor personen op de voorgrond veranderen in donkere silhouetten. Dat geldt ook voor kunstlicht; het is erg lastig om iemand te fotograferen die dichtbij een felle lichtbron staat.

2. Flitsen; liever niet!

Het is lastig om mooie foto’s te maken met een simpele flitser (hoe professioneler een camera, hoe meer je met de flitser kunt doen). Bij gebruik van de flitser staan de personen of objecten op de voorgrond vaak in een zee van (onflatteus) licht, terwijl de hele achtergrond verdwijnt. Soms is er echt te weinig licht, waardoor de flitser nodig is. Vermijd dan in elk geval spiegelende objecten zoals spiegels, ramen en fotolijsten op de achtergrond; deze reflecteren de flits.

3. Kies je compositie

Probeer goed te kijken waar de lichtbronnen zijn, welke personen je wilt fotograferen en hoe je dat het best aan kan pakken. Kom tijdens een etentje vooral ook van je stoel af en probeer verschillende plekken uit, het kan erg veel verschil maken waar die ene lamp of kaars in je beeld staat voor het eindresultaat.

4. Stel scherp

Maak in een minder verlichte ruimte vooral foto’s van personen of objecten die dichtbij je zijn. Het is onder deze omstandigheden erg lastig om een overzichtsfoto te maken, waarop iedereen scherp afgebeeld is.

5. Kies de juiste witbalans

Deze instelling op je camera bepaalt de ‘warmte’ van een foto. De meeste camera’s hebben verschillende standen die voor zich spreken, zoals ‘kunstlicht’, ‘wit tl-licht’ en ‘daglicht’. Kijk maar eens wat er gebeurt als je voor een van deze instellingen kiest!

En als dat allemaal niet wil helpen, vraag dan gewoon of het okee is om ‘de grote lamp’ even aan te doen. Dan weet je ten minste zeker dat iedereen goed op de foto staat ;)