Zo fotografeer je beweging

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Zo fotografeer je beweging

Een klaterende waterval of een voorbij zoevende fietser, je zou de snelheid ervan graag vast willen leggen. En dat kan! Een foto is natuurlijk een momentopname, maar met het gebruik van de juiste instellingen, kun je toch de suggestie van beweging in je foto’s brengen. Hoe je dat doet? Je leest het hieronder!

Laat de beweging zien

Bij het fotograferen van bijvoorbeeld water heb je twee mogelijkheden om de beweging vast te leggen. Je pakt een kort moment, zodat de springende druppels te zien zijn, of je gaat voor een dynamische foto, waarbij de beweging die het water ‘zichtbaar wordt’. Je bereikt deze verschillende effecten door de sluitertijd aan te passen.

Korte sluitertijd

Wil je een echte momentopname van de snelheid maken, dan heb je een korte sluitertijd nodig van 1/500 of sneller. Het effect wordt het mooist als je redelijk dichtbij je onderwerp bent, zodat je losse elementen (zoals waterdruppels) scherp in beeld krijgt. Laat de camera het scherpstellen doen, want vaak weet je zelf (nog) niet waar de focus zal liggen.

Lange sluitertijd

Wil je de beweging laten zien, dan maak je gebruik van een lange sluitertijd. Je krijgt dan bijvoorbeeld het effect zoals bij de foto van de watervallen hierboven. Het stromende water krijgt een witte, mistige uitstraling die het vallen van de druppels laat zien. Kies voor een sluitertijd van 0,5-1 seconden en kijk welk effect dit geeft. De ‘ideale’ sluitertijd is onder andere afhankelijk van de snelheid van je onderwerp en ook de afstand tot je onderwerp is bepalend. Bij het maken van deze foto’s is het gebruik van een statief of stabiele ondergrond aan te raden, omdat het belangrijk is dat je de camera stil houdt.

Panning

Deze term wordt gebruikt voor de techniek om beweging vast te leggen, waarbij je met de camera het onderwerp volgt. Het werkt zo; je volgt je onderwerp vanaf het moment dat het in beeld komt, tot het weer uit beeld verdwijnt. Op het moment dat je de foto wilt maken, druk je af, maar je blijft het onderwerp dan wel met je camera volgen. Omdat je ook hierbij gebruik maakt van een langere sluitertijd (ongeveer 1/125) is het belangrijk dat je op hetzelfde punt gericht blijft tijdens de beweging. Het vergt wat oefening, maar de resultaten zijn de moeite zeker waard. Je krijgt hierbij een foto waarbij de achtergrond wazig is, maar de voorgrond (met je onderwerp) scherp. Dit geeft echt de illusie van beweging!