Fotogebied uitgelicht: de Ardennen

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Fotogebied uitgelicht: de Ardennen

Eens in de zoveel tijd besteedt AH Fotoservice aandacht aan de mooiste gebieden om te bezoeken en te fotograferen. Voor prachtige plekken op de wereld hoef je soms niet eens ver weg te gaan. Deze keer lichten we de Ardennen uit. Wat maakt dit natuurgebied zo uniek en welke plaatsen in dit berggebied zijn fotowaardig? Dat en meer lees je in ons blog over de Ardennen. Veel leesplezier!

De geschiedenis van de Ardennen

Het bosrijke laaggebergte is ontstaan door de zogenaamde Hercynische Orogenese; een verschuiving van gesteente ongeveer 390 miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstond het gebergte, dat op sommige plekken een hoogte van bijna 700 meter bereikt. Door de jaren heen zijn de Ardennen eigenlijk weinig bewoond geweest. Doordat het gebied moeilijk te bereiken was, is het niet een plek waar veel mensen zich vestigden. Ook vandaag de dag wonen er nog altijd weinig mensen in het gebergte. De grotere steden bevinden zich veelal aan de rand van het gebied. De huizen in de Ardennen kenmerken zich door het gebruik van natuursteen dat uit lokale mijnen werd en wordt gewonnen. De karakteristieke huisjes die hierdoor ontstaan zijn erg fotowaardig!

Natuur in de Ardennen

De natuur kenmerkt zich door een bosrijke omgeving met weidse uitzichten: uitstekende plaatsen om prachtige vergezichten te fotograferen. De bosrijke omgeving wordt afgewisseld met grasland en rotsen. Beekjes kabbelen zachtjes naar beneden om daar in grotere rivieren over te gaan. De mystieke ochtendmist is geweldig om te fotograferen. De bosrijke omgeving zorgt voor een extra ‘spookachtig’ effect op de foto. Lees hier hoe je mist het beste kan fotograferen. In het zuidoosten van de Ardennen is sprake van een microklimaat waardoor er zelfs erg goede wijnbouw mogelijk is! Doordat er zoveel bos is, leent het gebied zich uitstekend als woonplaats voor herten, wilde zwijnen vogels en Lynxen. Om de kans te vergroten deze dieren vast te leggen op de camera, moet je echter wel wat dieper het bos in.

Actief in de Ardennen

Naast een flinke boswandeling, kun je natuurlijk ook op andere manieren genieten van dit mooie landschap. Het natuurrijke gebied leent zich bij uitstek voor de actieve fietser. Met tal van mountainbikeroutes en leuke, maar uitdagende routes voor op de wegfiets hoeft de fietser zich niet te vervelen. Ook voor motorrijders zijn de Ardennen een hele ervaring. Bij de plaatselijke toeristeninformatie zijn vaak speciale routekaarten te vinden met de mooiste routes door het gebied. Zelfs activiteiten als skiën en bergbeklimmen zijn mogelijk in de Ardennen. Verwacht in dit laaggebergte geen enorme bergtoppen of eindeloze pistes; maar als opwarmertje voor het echte werk in het hooggebergte is het een uitstekende voorbereiding! Wissel het actieve af met het schieten van wat mooie kiekjes zodat je nog lang kan nagenieten van de foto’s.

Andere fotowaardige bezienswaardigheden

Durbuy is misschien wel een van de mooiste stadjes in de Ardennen. Alhoewel Durbuy meer op een dorpje lijkt, is het wel degelijk een stad. Durbuy stond lang bekend als de kleinste stad ter wereld. Toch is dit inmiddels niet meer zo. Het maakt het niet minder pittoresk, want in deze middeleeuwse stad is genoeg te beleven! Ook La Roche is een stad vanuit de middeleeuwen en is ook zeker het bezoeken waard: fotografeer hier vooral ook het kasteel van La Roche! De middeleeuwen hebben de Ardennen veel goeds gebracht en daar horen ook de brouwerijen bij: bezoek een plaatselijke bierbrouwer en je wordt niet teleurgesteld in de smaak van de vele speciaalbiertjes. Proost en vergeet vooral niet het brouwproces vast te leggen met je camera!