De grote hobby van Anny Kruisselbrink: fotoboeken maken!

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

De grote hobby van Anny Kruisselbrink: fotoboeken maken!

Anny Kruisselbrink-Vos en haar man maken al sinds 2008 fotoboeken. De reden dat Anny zich dit jaartal nog zo goed kan herinneren, heeft niet zozeer met CEWE te maken (was het maar waar), maar met het feit dat haar zoon toen trouwde met zijn grote liefde in Vietnam. Hij was verliefd geworden op het land én op een Vietnamese schone en was in 2006 definitief vertrokken naar het Aziatische land. De schoonmoeder van Anny wilde graag een fotoboek van de familie in Nederland laten maken, als cadeau voor het bruidspaar. Dat cadeau was het begin van een lange reeks fotoboeken. CEWE mocht het verhaal achter de liefde voor fotoboeken horen van Anny zelf.

Vietnamese trouwerij

Anny vertelt: “Mijn man heeft ons eerste familiealbum gemaakt als cadeau van zijn moeder voor onze zoon en schoondochter. Mijn schoonmoeder (destijds 93) kon niet meer mee naar de bruiloft in Vietnam en gaf het fotoboek als bruidscadeau. Zelf had ze ook een exemplaar en ze heeft enorm genoten van dat eerste fotoboek. Ze liet het aan iedereen zien die maar bereid was te kijken.” Nadat de man van Anny een aantal boeken had gemaakt van de reis naar en trouwerij in Vietnam, nam Anny het ontwerpen van de fotoboeken van hem over. “Ik had meer tijd om ermee aan de slag te gaan”. De tijd verstreek en er werden op regelmatige basis familiealbums gemaakt, waarvan sommige exemplaren ook naar Vietnam werden gestuurd.

Liefde op het eerste gezicht

Het bijzondere aan het verhaal is dat, toen de zoon van Anny in 2008 ging trouwen met zijn grote liefde in Vietnam, Anny en haar man samen met hun jongste zoon naar Vietnam toegingen om deze mooie dag bij te wonen. Noem het een toevalstreffer, noem het voorbestemd: het drietal was nog niet in Vietnam of ook hun jongste zoon liep een leuke Vietnamese dame tegen het lijf. Gelukkig voor Anny en haar man besloot hij om in Nederland te gaan wonen. Dat was nog niet zo gemakkelijk, maar nadat ze in 2009 trouwden in Vietnam en na een lange procedure van de IND kon zijn vrouw uiteindelijk in Nederland komen wonen, waar ze samen een leven opbouwden.

Na een drukke dag kun je je even terugtrekken in je eigen wereld achter je laptop of computer. Niet weer voor die tv hangen of steeds maar op je smartphone kijken, maar gewoon even lekker bezig zijn. En dan niet gewoon maar iets doen, maar bezig zijn met jouw leuke foto’s vol herinneringen waar je straks een prachtig boek voor terugkrijgt! Dus laat die gedachten lekker afdwalen en kom tijdens drukke dagen juist even helemaal tot rust door het maken van een fotoboek.

Fotoboeken hobby

Met het verstrijken van de jaren, bleef de gewoonte om fotoboeken te maken in stand. Niet alleen van de familie in Nederland werden fotoboeken gemaakt; Anny maakte ook fotoboeken van de foto’s die ze kreeg toegestuurd van haar zoon in Vietnam. “Ik maak zelf geen foto’s, maar heb in de afgelopen jaren al wel ruim 45 fotoboeken gemaakt van foto’s die mijn dochter, man, zoons en schoondochters maken. Eigenlijk maak ik bijna alle fotoboeken voor de familie, maar heel soms ook voor anderen. Bijvoorbeeld toen het huis van de broer van mijn schoondochter in Vietnam overstroomde wegens de vele regen. Ze waren al hun trouwfoto’s kwijt. Ik heb toen van een paar negatieven toch nog een nieuw fotoboek kunnen maken. Gelukkig maar, want anders hadden ze geen enkele herinnering meer gehad aan hun trouwdag.”

Geen zin om in de zomer na een dag werken achter je computer te kruipen? Dan spaar je je foto’s toch gewoon op? In de winter is het juist heerlijk om lekker warm binnen te zitten met een kop thee, een koekje en dan lekker wegmijmeren bij al die foto’s met leuke herinneringen. Wij kunnen ons ergere dingen voorstellen. ;-)

Kalenders voor de hele familie

Naast fotoboeken maakt Anny ook ieder jaar een kalender via CEWE. “Ik maak voor de hele familie een kalender met foto’s van zowel de familie in Nederland als van de familie in Vietnam. Het is een van de manieren waarop iedereen elkaar toch een beetje kan zien. Kevin, de jongste kleinzoon, roept altijd heel enthousiast “Tim”, of “Vera en Sanne” als hij een foto van hen ziet verschijnen aan het begin van een nieuwe maand. Hij kent Tim dus ook wel degelijk, ondanks dat zijn neefje ver weg woont. Eerst maakte ik voor iedereen een andere kalender met andere foto’s maar daar ben ik toch maar mee gestopt. Ik maak nu één kalender en daar druk ik er gewoon een aantal van af.”

Creatieve familie

Dat Anny niet de enige creatieveling is in de familie, blijkt wel uit het feit dat ze een zevende prijs kreeg bij de fotoboekenwedstrijd van CEWE met een fotoboek van Martin the Bear. “Naast mijn zoons is ook mijn dochter erg reislustig. Ze kocht in 2015 een teddybeertje met het wapen van Amsterdam op zijn trui. Ze begon het beertje te fotograferen en plaatste de foto’s op Instagram. Een project dat begon als een grapje, maar nu echt een serieus project is geworden. Mijn dochter heeft een website opgericht en het Instagram account van Martin the Bear telt inmiddels rond de 6700 volgers.” Ook zijn er ideeën voor een webshop. Niet alleen de middelen breiden zich uit, ook de avonturen van Martin the Bear worden steeds grootser. Anny vertelt: “Mijn dochter heeft een piloot gevraagd om de beer mee te nemen op zijn reizen en foto’s te maken van de avonturen van de beer. De piloot was er direct enthousiast over en neemt Martin overal mee naartoe. Tja, en zo heb ik ook weer wat te doen, want ik maak er fotoboeken van. Met een van die boeken kregen mijn dochter en ik dit jaar de zevende prijs in de fotoboekenwedstrijd van CEWE.”

Oefening baart kunst

Inmiddels is Anny zeer bedreven in het maken van fotoboeken. “Ik leer steeds iets bij en ik probeer gewoon allerlei dingetjes uit. Ondanks dat ik niet technisch ben, heb ik me het programma van CEWE op die manier goed eigen gemaakt. Op de CEWE klantendag kwam ik erachter dat ik eigenlijk best wel heel veel weet van het programma. Er waren mensen die sommige mogelijkheden van de software helemaal niet kenden. Ik ben er best een beetje trots op dat ik het programma inmiddels goed onder de knie heb!” Wil je de fotoboeken van Anny zien? Ze heeft er een aantal op onze website staan:

- Martin the Bear in Spain and Italy
- Tim 2015
- Kevin 2015
- Martin the Bear – return to Dubai