Invriezen

Hoe kun je (veel) eten lekker lang bewaren? Vries het in!

Recepten om in te vriezen

Deze lasagne kun je invriezen
Deze lasagne kun je invriezen

Deze lasagne kun je invriezen

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook
  • 150 g bleekselderij
  • 100 g wortel
  • 2 el milde olijfolie
  • 125 g spekreepjes
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 700 ml volle melk
  • 690 g passata di pomodoro fijn gekruid
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 60 g tarwebloem
  • 150 g Parmigiano Reggiano
  • 250 g verse lasagne all’uovo
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (34 x 23 cm, ingevet)
  • rasp
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk toe (per 4 personen) en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
  2. Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt daarvoor op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en geraspte kaas. Herhaal 3 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en wat geraspte kaas. Bak de lasagne ca. 40 min. in het midden van de oven.

Eten invriezen

Eten in een bakje en hop de vriezer in, ideaal, maar houd wel rekening met de volgende punten:

  • Laat eerst afkoelen tot kamertemperatuur voor je het in de vriezer of koelkast zet.
  • Bewaar een gerecht altijd in een afgesloten bakje of diepvrieszak in de vriezer of koelkast.
  • Zet een datum op je bewaarbakje. Ook handig: noteer wat erin zit.
  • De meeste gerechten kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast hooguit 2 dagen bewaren.
  • De beste temperatuur voor een vriezer is -18 °C of kouder. Met deze temperatuur kunnen bacteriën niet verder groeien.
  • Houd de vriezer goed schoon en ontdooi hem eens in de 3 maanden.

Groente invriezen / bewaren en opwarmen

Veel soorten groenten kun je invriezen, maar moet je wel eerst blancheren: even kort in kokend water en dan snel onder de koude kraan afspoelen. Bloemkool kun je zo bijvoorbeeld goed bewaren. Snij de bloemkool in roosjes, drie minuten koken en dan afspoelen onder de koude kraan. Haal je het uit de vriezer? Doe de groenten dan meteen in de pan, niet eerst ontdooien dus. Groenten met veel vocht zoals sla en komkommer kun je beter niet invriezen.

Vlees ontdooien

Laat (onbereid) vlees altijd alleen ontdooien in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de groei van minder wenselijke bacteriën. Kleine stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees wel direct. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Curry van bloemkool en broccoli

Vegetarische curry maken die lijkt op butter chicken? Yes, dat kan! Deze bloemkool curry met garam masala, gember en tomatenblokjes is mild en heerlijk romig van smaak. Waan jezelf in Azië met deze Indiase curry twist!Groente wokkenSnipper 1 ui en snijd 1 teen knoflook fijn. Verhit 30 g boter in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 5 min. Halveer van 800 g bloemkool- en broccoliroosjes de grote stukken. Voeg 2 el garam masala en de bloemkool- en broccoliroosjes toe, meng en bak 2 min. op middelhoog vuur.Butter chicken saus makenVoeg 1 blik tomatenblokjes (à 400 g), 1 groentebouillontablet, 2 el gembersiroop, 100 ml water en 250 ml kookroom toe en laat op laag vuur 15 min. met deksel op de pan zachtjes koken, de laatste 5 min. zonder deksel.Rijst kokenKook ondertussen 300 g witte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de curry met de rijst. Lekker met pappadums.TIP Garneer met fijngesneden bosui en partjes limoen.NO WASTE-TIP Met gembersiroop kun je verrassend veel kanten op. Lekker op pannenkoeken, in satésaus of op ijs.
00:38