
Hollandse ovenschotel recepten
Boerenkool of witlof uit de oven: winters en Hollands. Tover de lekkerste Hollandse ovenschotels op tafel met deze recepten.

Gegratineerde zuurkoolschotel
Ingrediënten
4 personen
1 kg
aardappel eigenheimer
2 el
venkelzaad
500 g
zuurkool naturel
75 g
gewelde abrikozen zonder pit
75 g
gedroogde cranberry's
150 ml
houdbare slagroom
2 el
grove mosterd
100 g
knabbelspek
Dit heb je nodig
ovale ovenschaal (20 x 30 cm)
pureestamper
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het venkelzaad 3 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snijd de abrikozen in stukjes. Meng het venkelzaad, de cranberry's en abrikozen door de zuurkool. Verdeel over de ovenschaal.
- Giet de aardappelen af, doe terug in de pan en stamp met de slagroom en mosterd tot een puree. Breng op smaak met peper. Schep de puree op de zuurkool. Hak het knabbelspek in stukjes en verdeel over de puree.
- Bak in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin.