Gezonde hapjes
Gezonde hapjes

Gezonde hapjes

Feestje of borrel? Serveer gezonde hapjes. Helemaal niet moeilijk en net zo lekker. Beloofd. Verras je gasten eens met feestelijke tomatentulpjes. Of maak lekker knapperige crostini met raapstelen, pijnboompitten en frisse citroen. Daar kun je van blijven eten.

Tomatentulpjes

Tomatentulpjes

Ingrediënten

18 porties

25 g

verse bieslook

200 g

zuivelspread naturel

500 g

romaatjes

Dit heb je nodig

  • satéprikker

  1. Snijd ¼ van de bieslook fijn en meng met de zuivelspread. Snijd de tomaten aan de bovenkant kruislings in tot iets onder het midden. Prik met de satéprikker een gaatje in de onderkant.
  2. Schep met een theelepel de zaadjes uit de tomaten. Vul de tomaten met het zuivelspreadmengsel. Steek in elk gaatje in de onderkant een bieslookspriet.
  3. Leg de tomaten op een bord in de vorm van een bosje tulpen. Bind het bosje bij elkaar met de laatste bieslookspriet.
Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, proteïne (bijv. vis, vlees en peulvruchten), koolhydraten (bijv. brood, pasta en aardappel), bereidingsvet (bijv. boter en olie) en drinken. Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Hoe maak je gezonde snacks?

Groenten zijn een goede basis voor gezonde snacks. In reepjes gesneden groenten met een dip als hummus, guacamole of notenpasta doen het altijd goed. Ook bij kinderen! Lastig om de bitterballen te laten staan? Maak als gezonde borrelsnack volkorentortillachips met salsa en vervang de klassieke borrelnoten door crispy kikkererwten uit de oven. Voor de vier-uur-snack-attack: vergeet de gesuikerde mueslireep en maak zelf deze vijgen-gojireep. Keuze genoeg en allemaal even lekker!

Hoe maak je gezonde snacks?