Mac and cheese
Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese is in tegenstelling tot veel pastagerechten niet Italiaans. Het gerecht komt uit Amerika en wordt traditioneel gemaakt van macaroni met gesmolten kaas en bechamelsaus. Wij delen het traditionele recept en geven tips om ’m een gezonde upgrade te geven.

Mac and cheese recepten

Mac and cheese maken
Mac and cheese maken

Mac and cheese maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 bloemkool
  • 5 el milde olijfolie
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 300 g penne rigate
  • 200 g vegan reepjes spek
  • 3 el tarwebloem
  • 300 ml volle melk
  • 175 g geraspte Goudse oude kaas 48+
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes van 3 cm. Snijd de stronk in stukjes van 2 cm. Verdeel de roosjes en stukjes stronk over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel ⅖ van de olie, de nootmuskaat, peper en eventueel zout erover en meng goed. Bak in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Laat de oven aan.
  2. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ⅕ van de olie in een koekenpan en bak de vegan spekreepjes op middelhoog vuur in 5 min. bruin en knapperig.
  3. Verhit de rest van de olie in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Voeg 100 g kaas toe (per 4 personen), laat smelten en roer door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Giet de pasta af. Meng de bloemkool, spekjes en kaassaus erdoor en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas en laat in de oven in ca. 5 min. goudbruin kleuren.

Hoe maak je mac and cheese?

Homemade mac and cheese begint met het kiezen van de pasta. Het meest geschikt zijn macaroni en penne, omdat de kaassaus daar het beste aan blijft plakken en de pasta makkelijk op te scheppen is uit een ovenschaal. Dan maak je de bechamel door wat boter te smelten, bloem kort mee te bakken en er melk bij te gieten. Eenmaal geroerd tot een gladde saus gaat er geraspte kaas bij zodat je een romige kaassaus krijgt. Schep dan de pasta met de saus in een ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover voor een knapperig korstje. Je kunt voor een volwaardige maaltijd ook groente toevoegen, zoals broccoli of bloemkool.

Is mac and cheese gezond?

De meeste versies van mac and cheese bevatten te veel zout en vet om gezond te mogen heten. Een gezondere variant maak je met volkorenmacaroni, een gematigde hoeveelheid 30+ kaas en veel groenten. Oftewel: met ingrediënten die passen binnen de Schijf van Vijf.

Mac and cheese: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Een restje mac and cheese kun je na het afkoelen in een goed afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Mac and cheese invriezen kan ook: in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje is het in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Opwarmen kan het beste in een voorverwarmde oven op 200 °C. Doe het in een ovenschaal en bak 15 tot 20 minuten, totdat de mac and cheese helemaal warm is vanbinnen.

Mac & cheese met ham en broccolirijst

Mac & cheese maken in één pan = vrolijke tafelgenoten en weinig afwas. Dit eenpansgerecht is superlekker, makkelijk te maken en staat in 20 minuten op tafel. Een bekend succesnummer, maar dan boordevol groenten: iedereen gelukkig.
00:27