Ricotta

Als er één kaas allround is, dan is het ricotta wel. Vanwege z’n neutrale smaak kun je de kaas zowel zoet als hartig inzetten. En door de romige, frisse en zachte structuur is-ie lekker op toast én makkelijk te verwerken in gerechten.

Hoe maak je ricotta uit de oven?
Hoe maak je ricotta uit de oven?

Hoe maak je ricotta uit de oven?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g ricotta
  • 250 g cherry tomaatjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 3 el olijfolie
  • 1 pak bruschetta's
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • lage, ruime ovenschaal
  1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Open de verpakking van de ricotta en draai hem in één keer om in de ovenschaal. Verdeel de tomaatjes eromheen. Leg de tijm en rozemarijn op de ricotta en op de tomaatjes. Schenk 3 el olie over de ricotta en strooi er zout en peper over.
  2. Zet de schaal met ricotta op het rooster in het midden van de oven en bak de ricotta in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
  3. Zet de ricotta in het midden van de tafel, zet de bruschetta op een schaal ernaast. Bestrijk een bruschetta met ricotta en leg er een tomaatje bovenop.

Wat is ricotta?

Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta. De kaas neemt de vorm aan van het mandje waarin-ie uitlekt.

Wat kun je met ricotta maken?

Ricotta is een echte allemansvriend: je kunt het verwerken in zowel hartige als zoete gerechten. De Italiaanse kaas is bijvoorbeeld lekker in of op een pasta-ovenschotel, groenteplaattaart of ricotta-omelet, maar je kunt de kaas ook goed verwerken in gebaksvullingen. Wat dacht je van deze citroen-ricottataart?

Ricotta vervangen: hoe doe je dat?

Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.

Spinazie-ricottataart

Een ijzersterk taartje met spinazie, ricotta, ei en Parmezaanse kaas. Daar lust je nog wel een extra puntje van!Springvorm met bladerdeegVerwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met een paar drupjes olijfolie en bekleed hem met 5 ontdooide plakjes deeg voor hartige taart. Bestrooi de bodem met 3 el paneermeel.Spinazie laten slinkenVerhit 1.5 el olijfolie in een wok, pers 2 tenen knoflook erboven en fruit 30 sec. Voeg 600 g verse spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Schep de spinazie in een zeef en duw er vervolgens met de achterkant van een lepel zo veel mogelijk vocht uit. Schep het op een snijplank en snijd grof.Quiche met ei, ricotta, Parmezaanse kaasBreek 4 eieren boven een kom, voeg 250 g ricotta toe en klop los. Meng 100 g Parmezaanse kaas en de spinazie erdoor en schep de vulling in de quichevorm. Bak de taart in ca. 30 min. iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar.
00:38