Cranberry

In desserts, als saus bij een stukje wild, op je brood of meegekookt met groente: cranberry’s zijn echte multitalenten in de keuken. Vers én gedroogd. Dit zijn onze favoriete cranberryrecepten.

Wat zijn cranberry’s?

Cranberry’s zijn de bitterzoete bessen van de cranberryplant, een plant uit de heidefamilie. In het Nederlands worden ze ook wel ‘veenbessen’ genoemd. Ze groeien in Nederland op de Waddeneilanden en op enkele plekken in de rest van het land. Je kunt cranberry’s vers of gedroogd eten.

Wat kun je maken met cranberry’s?

Cranberry’s en wild is een klassieke combinatie, en niet voor niets: het friszoete van de cranberry’s past heel goed bij de volle smaak van wild, zoals hertenbiefstuk. Combineer een zelfgemaakte cranberrycompote met paté voor een feestelijk voorgerecht zonder veel moeite. Meegekookt in zuurkool doen cranberry’s het heel goed als bijgerecht bij een worstje en aardappelpuree. Ze zijn ook lekker bij spruitjes, of gedroogd verwerkt in zoet, zoals in deze cacao-cranberrytruffels of appelflappen met cranberry’s en pecannoten.

Wat gebruik je: gedroogde of verse cranberry's?

Of je verse of gedroogde cranberry’s gebruikt, hangt helemaal af van het gerecht dat je wilt maken. Verse cranberry’s zijn vooral geschikt om compote, saus of jam mee te maken. Gedroogde cranberry’s zijn handig om te verwerken in zoete tussendoortjes zoals mueslirepen of granola, als accent in hartige gerechten of om zo te eten als tussendoortje.

Zijn cranberry's gezond?

Cranberry’s staan net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf, en zijn dus een gezonde keuze. In cranberry’s zit vitamine C.

Cranberrysaus

Cranberry’s lenen zich goed voor een fruitige vleessaus. Een perfecte combinatie met hertenbiefstuk of eend.  Kruiden bij cranberry Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe 2 tl sinaasappelrasp en 50 ml sinaasappelsap met 500 g cranberry's, 200 g donkerbruine basterdsuiker, 1/2 tl zout, 180 ml port, 6 kruidnagels en 1 kaneelstokje in een steelpan. Laat onder af en toe roeren 15 min. zachtjes koken tot de saus is ingedikt. Saus zoeter makenBreek na 10 min. met de achterkant van een pollepel 2/3 van de cranberry’s in stukjes. Proef de saus. Is hij zuur, voeg dan wat extra suiker toe. Laat iets afkoelen en verwijder het kaneelstokje. Serveer lauwwarm. Lekker met hertenbiefstuk of eend.Je kunt deze saus 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. TIP Dit is een dikke saus. Hoe meer hij afkoelt, hoe dikker hij wordt. Voeg daarom eventueel extra water toe en roer goed door. Maak je de saus een dag van tevoren? Voeg het water dan tijdens het verwarmen toe.
00:34