Kimchi

Koreaanse kimchi heeft wel wat weg van Nederlandse zuurkool: in beide bereidingen wordt kool ingelegd in zout, waarna het fermenteren begint. Maar bij kimchi worden de koolbladeren en eventuele andere groenten ook ingesmeerd met een pittige pasta. Maak kimchi zelf from scratch!

Wat is kimchi?

Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.

Kimchi maken: hoe doe je dat?

Kimchi maak je van Chinese kool met een kimchipasta waar onder andere knoflook en gember in zit. Chinese kool heeft een knapperige structuur en een wat zoete smaak. Je kunt de kool inleggen door de bladeren stuk voor stuk met zout te bestrooien en deze elk halfuur te keren totdat het vocht eruitkomt. Je kunt ook een snelle versie maken door het zout op te lossen in kokend water en op de kool te schenken. Daarna spoel je de bladeren af en smeer je ze in met een kimchipasta, die bestaat uit onder andere knoflook, gember, ui, suiker, vissaus en hete gedroogde pepers. Vermeng de kool eventueel nog met andere fijngesneden groenten. Doe de kimchi in een goed afsluitbare bak of traditionele onggi pot en duw met een houten lepel naar beneden zodat alle lucht eruit gaat.

Hoelang kun je kimchi bewaren?

Je kunt kimchi direct eten na het bereiden. Dit wordt verse kimchi genoemd. Na ongeveer ½ tot 2 dagen begint het te fermenteren. Dit kun je goed zien als je de kimchi met een houten lepel onder het vocht duwt. De vloeistof begint dan te bubbelen. Dit deel van het proces gaat sneller bij kamertemperatuur. Kimchi blijft langer goed bij lage temperaturen en kun je na de eerste fermentatie (dus nadat het is gaan bubbelen) het beste in de koelkast bewaren. Hier blijft het minimaal 1 week goed.