Foe yong hai
Foe yong hai

Foe yong hai

Foe yong hai is een Chinees eiergerecht dat Nederlanders al vanaf de jaren zestig massaal bij Chinese restaurants afhalen. Ook thuis is het makkelijk én snel te maken.

Foe yong hai recepten

Foe yong hai maken
Foe yong hai maken

Foe yong hai maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 6 tl sesamolie
  • 350 g tomato frito
  • 3 el gembersiroop
  • 1 el sojasaus
  • 450 g nasi-bamigroente
  • 425 g babymais uit blik
  • 200 g mienestje
  • 8 middelgrote eieren
  • 3 el kraanwater
  • 2 el Saitaku zwart sesamzaad geroosterd in strooier
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • wok
  1. Snijd de knolook fijn. Verhit 1/6 van de sesamolie in een koekenpan en fruit de knolook 2 min. op laag vuur. Voeg de tomato frito, gembersiroop en sojasaus toe en laat 5 min. zachtjes koken.
  2. Snijd het vruchtvlees van de rode peper uit het groentepakket fijn. Verhit 1/6 van de sesamolie in een wok met antiaanbaklaag en bak de groente, mais en rode peper 8 min. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook ondertussen de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de groente met de mie.
  3. Klop ondertussen de eieren los met het water, de helft van het sesamzaad, peper en eventueel zout. Verhit 1/6 van de sesamolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk ¼ van het mengsel erin. Bak de omelet 2 min. tot de bovenkant bijna gestold is. Draai om en bak de andere kant in 1 min. goudbruin. Bak zo alle omeletten. Houd warm op een bord onder een deksel.
  4. Verdeel de bami over de omeletten en klap dubbel. Verdeel de gember-tomatensaus en de rest van het sesamzaad erover

Wat is foeyonghai?

Foeyonghai is een Chinees eiergerecht. In Nederland wordt het vaak als een omelet gebakken en met zoetzure tomatensaus en rijst gegeten. Volgens het traditionele recept wordt foeyonghai met krab gemaakt, hai betekent namelijk krab. In Nederland wordt het gerecht vaker vegetarisch of met garnalen en kip gemaakt. De zoetzure tomatensaus bestaat uit knoflook, ui, gember, tomatenpuree, aardappelzetmeel, suiker en azijn.

Foeyonghai invriezen: kan dat?

Foe yong hai kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gebakken eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, daarom kun je de eieren beter vers bakken als je Foe yong hai wilt eten. De tomatensaus kun je wel van tevoren maken en is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de tomatensaus weer op door het al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Serveer bij een gebakken omelet.

Is foeyonghai gezond?

Foe yong hai is niet gezond, zeker niet als je voor de basis een pakje of zakje gebruikt. In de Foe yong hai saus zit vaak flink wat suiker. Maak voor een gezondere Foe yong hai zelf een saus met weinig of geen suiker en verwerk extra groente in het gerecht.

Foeyonghai

De beste nummers uit het oosten. Zoals Foeyonghai, dit oosterse eiergerecht maak je heel eenvoudig zelf. Foeyonghai makenSnijd 500 gram trostomaten in stukken en pureer ze in de keukenmachine of blender. Verhit 1 eetlepel wokolie in een pan. Voeg de tomaat en 3 eetlepels gembersiroop toe. Laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. GroenteomeletPrik een paar gaatjes in het zakje van 200 gram verse doperwten en verwarm 3 minuten op vol vermogen in de magnetron. Klop 8 eieren los met peper en eventueel zout en roer de doperwten erdoor. Verhit 3 eetlepels wokolie in 2 grote koekenpannen met antiaanbaklaag en verdeel het eimengsel over de pannen. Laat op laag vuur in 10 minuten stollen. Til af en toe de zijkanten op met een spatel en houd de pan schuin, zodat telkens nieuw eimengsel in contact komt met de bodem van de pan. Klap de omelet tot slot dubbel en laat indien nodig nog een paar minuten met deksel op de pan garen. RijstRoer 2 theelepels aardappelzetmeel glad met 1 eetlepel water. Voeg toe aan de tomatensaus en laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken. Bereid ondertussen 400 gram basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron. Serveer de omeletten met de saus erover en de rijst erbij. Zo maak je foeyonghai. Eet smakelijk!
02:24