Recept afbeelding: Meringue

Meringue

Feestelijk, zoet en de basis van een geslaagd toetje: meringue. Heerlijk friszuur met passievrucht of lekker knapperig on it’s own. Met deze knaller kun je alle kanten op. Kloppen maar!

Meringue recepten

Wat is meringue?

Meringue is een zoete lekkernij die geserveerd wordt als nagerecht of tussendoortje, maar ook gebruikt wordt als garnering bij schuimtaarten. Meringue is gedroogd schuim dat bestaat uit stijfgeklopt eiwit en suiker. Door het kloppen van het mengsel ontstaan er kleine luchtbelletjes. De suiker onttrekt het vocht aan het eiwit, waardoor het mengsel ‘stijf’ wordt. Klassieke meringue is luchtig, droog en knapperig aan de buitenkant.

Waar komt meringue vandaan?

Meringue komt uit Zwitserland. In 1720 ontwikkelde de Zwitserse patissier Casparine een gebakje met crème chantilly, opgeklopte slagroom. Deze lekkernij werd bekend onder de naam ‘merengue’ ook wel ‘meringue’. De naam van de zoete lekkernij is afgeleid van het Zwitserse plaatsje Meiringen, waar de patissier opgroeide. Althans, dat is één versie. Volgens een andere versie zou de naam afgeleid zijn van Mehringen, een klein stadje in het hertogdom Saksen Coburg Gotha, waar Casparine de meringue voor het eerst maakte.

Wat is het verschil tussen pavlova en meringue?

Voor het maken van pavlova wordt maizena toegevoegd aan de meringue-basis. Door de maizena krijgt pavlova een knapperige, krokante buitenkant en een zachte, vochtige binnenkant. Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.

Hoe bewaar je meringue?

Gebakken meringueschuimpjes kun je 2 weken in een afgesloten bakje op een koele, donkere plek bewaren. Een meringuetaart kun je bewaren in de koelkast, waar deze in een afgesloten bakje maximaal 3 dagen goed blijft. Wil je de meringuetaart langer bewaren? Je kunt ’m ook invriezen (-18 ºC) en zo tot maximaal 3 maanden bewaren.