Pokébowl

Rijst + vis + groente = pokébowl! Het van oorsprong Hawaïaanse gerecht heeft onze harten (en magen) veroverd. Het gerecht valt ook in de smaak bij sushiliefhebbers, want de ingrediënten verschillen niet veel van elkaar. Proberen? Kijk hier hoe je een pokébowl maakt.

Pokébowl maken
Pokébowl maken

Pokébowl maken

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 150 g jasmijnrijst
 • 300 g verse zalmhaas
 • 2 el Japanse sojasaus
 • 1 el sesamolie
 • 2 tl sriracha sauce
 • 1/2 komkommer
 • 2 el rice vinegar
 • 2 bosuien
 • 1 eetrijpe avocado
 • 125 g koelverse zeewiersalade
 • 2 el sushigember
 • 2 tl zwart sesamzaad
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • kaasschaaf
 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat in ca. 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Snijd de zalm in blokjes van 1 x 1 cm en doe in een bakje. Voeg de sojasaus, sesamolie en sriracha toe en meng door elkaar. Zet de zalm afgedekt in de koelkast tot gebruik.
 3. Schaaf de komkommer in lange repen met een kaasschaaf. Besprenkel met de rijstazijn en laat afgedekt staan tot gebruik. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Snijd de avocado overlangs doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd in plakjes.
 4. Verdeel de rijst over 4 kommen. Verdeel de komkommerlinten, zeewiersalade, zalmblokjes, bosui en sushigember erover. Leg de avocado in een waaiertje bij de zalm. Bestrooi met het sesamzaad.

Wat is een pokébowl?

Poké is een eeuwenoud, traditioneel gerecht uit Hawaï, waarin oorspronkelijk verse vis (meestal tonijn) en groenten centraal staan. De vis is in kleine blokjes gesneden, dat is dan ook de letterlijke vertaling van de term poké: ‘in blokjes gesneden’. Later is sushirijst als basis erbij gekomen, en nu kennen we de pokébowl dus als vis met rijst en groenten. In Nederland eten we pokébowls het liefst met zalm. Bij vega pokébowls kan je vis vervangen door bijvoorbeeld krokante tofu of tempeh. In blokjes gesneden, uiteraard.

Welke rijst gebruik je voor een pokébowl?

Voor pokébowls gebruik je sushirijst. Natuurlijk kun je variëren met verschillende soorten rijst. Het is dan niet meer zoals het origineel, maar de pokébowl hoeft daarom niet minder lekker te zijn! Neem voor een bewustere keuze bijvoorbeeld zilvervliesrijst. En wil je op de avontuurlijk toer, probeer dan eens deze pokébowl met zwarte rijst. Pokébowl zonder rijst? Maak een pokébowl met bloemkoolrijst of salade als basis.

Is pokébowl gezond?

Wil je een gezonde pokébowl maken? Dat kan! Het hangt natuurlijk helemaal af van de ingrediënten die je kiest. In plaats van de gebruikelijke witte rijst kun je ook kiezen voor zilvervliesrijst voor meer vezels of als je extra groente wilt toevoegen kies je voor bloemkoolrijst. Ook kun je gaan voor een minder zoute sojasaus. De pokébowl smaakt dan wel iets anders dan je misschien gewend bent. Verder kun je helemaal losgaan en de bowl aanvullen met groenten. Bijv. edamameboontjes, zeewier, komkommer, radijsjes… En ga zo maar door.

Zalmpoke bowl

Zalmpoke, een salade van gesneden rauwe vis, is dé culinaire trend uit Hawaii. Aloha!JasmijnrijstKook 150 gram jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat in ongeveer 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.Zalm snijdenSnijd 300 gram zalmhaasjes in blokjes van 1 bij 1 centimeter en doe in een bakje. Voeg 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie en 2 theelepels sriracha saus toe en meng door elkaar. Zet de zalm afgedekt in de koelkast tot gebruik.Komkommer en avocadoSchaaf een halve komkommer in lange repen met een kaasschaaf. Besprenkel met de rijstazijn en laat afgedekt staan tot gebruik. Snijd 2 bosuitjes in dunne ringetjes. Halveer 1 avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd in plakjes.Kom maar opVerdeel de rijst over 4 kommen. Verdeel de komkommerlinten, 125 gram zeewiersalade, de zalmblokjes, de bosui en 2 eetlepels sushigember erover. Leg de avocado in een waaiertje bij de zalm. Bestrooi met 2 theelepels zwart sesamzaad. Zo maak je een zalmpoke bowl.
02:11