Recept afbeelding: Pokébowl

Pokébowl

Rijst + vis + groente = pokébowl! Het van oorsprong Hawaïaanse gerecht heeft onze harten (en magen) veroverd. Het gerecht valt ook in de smaak bij sushiliefhebbers, want de ingrediënten verschillen niet veel van elkaar. Proberen? Kijk hier hoe je een pokébowl maakt.

Wat is een pokébowl?

Poké is een eeuwenoud, traditioneel gerecht uit Hawaï, waarin oorspronkelijk verse vis (meestal tonijn) en groenten centraal staan. De vis is in kleine blokjes gesneden, dat is dan ook de letterlijke vertaling van de term poké: ‘in blokjes gesneden’. Later is sushirijst als basis erbij gekomen, en nu kennen we de pokébowl dus als vis met rijst en groenten. In Nederland eten we pokébowls het liefst met zalm.  Bij vega pokébowls kan je vis vervangen door bijvoorbeeld krokante tofu of tempeh.  In blokjes gesneden, uiteraard.

Welke rijst gebruik je voor een pokébowl?

Voor  pokébowls gebruik je sushirijst. Natuurlijk kun je variëren met verschillende soorten rijst. Het is dan niet meer zoals het origineel, maar de pokébowl hoeft daarom niet minder lekker te zijn! Neem voor een bewustere keuze bijvoorbeeld zilvervliesrijst. En wil je op de avontuurlijk toer, probeer dan eens deze pokébowl met zwarte rijst. Pokébowl zonder rijst? Maak een pokébowl met bloemkoolrijst of salade als basis.

Is pokébowl gezond?

Wil je een gezonde pokébowl maken? Dat kan! Het hangt natuurlijk helemaal af van de ingrediënten die je kiest. In plaats van de gebruikelijke witte rijst kun je ook kiezen voor zilvervliesrijst voor meer vezels of als je extra groente wilt toevoegen kies je voor bloemkoolrijst. Ook kun je gaan voor een minder zoute sojasaus. De pokébowl smaakt dan wel iets anders dan je misschien gewend bent. Verder kun je helemaal losgaan en de bowl aanvullen met groenten. Bijv. edamameboontjes, zeewier, komkommer, radijsjes… En ga zo maar door.