Flammküchen

Dunne krokante bodem + romige crème fraîche = dé basis voor flammküchen. Wij zijn dol op deze hartige snack die wel iets wegheeft van een pizza. Naast spek en ui als topping kun je volop variëren met flammküchen. En daar helpen we je graag bij!

Flammküchen recepten

Flammkuchendeeg
Flammkuchendeeg

Flammkuchendeeg

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 3.5 g droge gist
  • 300 g tarwebloem
  • 1/2 tl zout
  • 2.5 el milde olijfolie
  • 180 ml lauwwarm water
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine met deeghaak
  • bakpapier
  1. Doe de gist, bloem en het zout in een kom, zorg daarbij dat de gist en het zout elkaar niet raken. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 2 el olie (per 4 personen) en het lauwwarme water in. Kneed in de keukenmachine 5 min. of met de handen ca. 15 min. tot soepel en elastisch deeg. Duw met je vinger in het deeg. Veert het terug? Dan is het elastisch.
  2. Maak een gladde bal van het deeg en leg in een schone kom. Bestrijk het deeg met de rest van de olie, dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur of totdat het in volume is verdubbeld.
  3. Verwarm de oven voor op 230 °C. Leg het deeg op een met bakpapier beklede werkbank. Duw plat en rol met een deegroller uit tot 1 grote lap van ca. 42 x 38 cm. Beleg de bodem met ingrediënten naar wens. Leg het deeg met behulp van het bakpapier op een bakplaat en bak 15 min. in het midden van de oven.

Wat is flammküchen?

Flammkuchen komt uit de Elzas-regio. In Frankrijk wordt deze ‘vlammende taart’ ook wel tarte flambée genoemd. De klassieke flammkuchen wordt gebakken in een gloeiendhete houtoven, wat ervoor zorgt dat de bodem lekker knapperig wordt. De kracht van flammkuchen zit ’m in de eenvoud. Meer dan een goede bodem, een laagje crème fraîche met nootmuskaat en spek en ui als topping is er niet nodig. Geen tijd of zin om zelf een bodem te maken? Kant-en-klaar flammkuchendeegis jouw go-to. Dan staat dit lekkere ding echt zo op tafel.

Hoe varieer je met flammküchen?

Varieer met de bodem of met de toppings (of allebei!). Flammküchen met bloemkoolbodem bijvoorbeeld, dit draagt bij aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten én minder je de koolhydraten. Geen zin om lang in de keuken te staan? Gebruik kant-en-klaar deeg of maak flammküchen met wraps als bodem. Onze favoriete toppingvariaties: flammküchen met gruyère en groene aspergesen flammküchen met zalm, ui & rucola. Naast de hartige varianten is er ook een minder bekende – maar zeker niet minder lekkere – zoete variant van flammküchen, met appel!

Flammkuchen met chioggia bietjes en tijm

Ken jij de chioggia biet al? Deze eyecatcher doet het perfect in je salade, maar ook op een plaattaart of flammkuchen. Wat een plaatje! Flammkuchen maken Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol 260 g vers flammkuchendeeg met het bakpapier uit op de bakplaat. Verdeel 150 g geitenkaas in stukjes. Meng 200 g crème fraîche met de geitenkaas en 2 el bietensap. Verdeel over het deeg. Haal de blaadjes van 4 takjes-- tijm van de takjes en verdeel over de crème fraîche. Bak de flammkuchen in 15 min. gaar in de oven. Chioggia bietjes bereiden Schil ondertussen 500 g chioggia-bietjes en schaaf in zo dun mogelijke plakjes. Blancheer de plakjes biet 1 minuut in kokend water en spoel af onder koud water in een vergiet. Laat heel goed uitlekken. Boen 1 citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de bietjes en 1 el olijfolie truffelaroma. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de bietjes erover. Combinatietip: lekker met een groene salade.
00:34