Flammküchen
Flammküchen

Flammküchen

Dunne krokante bodem + romige crème fraîche = dé basis voor flammküchen. Wij zijn dol op deze hartige snack die wel iets wegheeft van een pizza. Naast spek en ui als topping kun je volop variëren met flammküchen. En daar helpen we je graag bij!

Flammküchen recepten

Flammküchen maken
Flammküchen maken

Flammküchen maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 400 g patent tarwebloem
  • 1 zakje instant gist
  • 2 tl zout
  • 250 ml water
  • 3 grote uien
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 50 g rucola
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Meng in een kom de bloem met de gist en het zout. Roer het lauwwarme water erdoor en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Snijd de uien in plakjes. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de uien in ca. 7 min. zachtjes gaar zonder te kleuren. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van 5 mm dik. Bekleed bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Bestrijk deeg met crème fraîche. Verdeel de uien en spekblokjes erover en bestrooi met peper. Bak de Flammenkuche in het midden van de oven in ca. 15 min. knapperig bruin en gaar. Leg de Flammenkuche op een schaal en garneer met de rucola.
Wat is flammküchen?
Wat is flammküchen?

Wat is flammküchen?

Flammkuchen komt uit de Elzas-regio. In Frankrijk wordt deze ‘vlammende taart’ ook wel tarte flambée genoemd. De klassieke flammkuchen wordt gebakken in een gloeiendhete houtoven, wat ervoor zorgt dat de bodem lekker knapperig wordt. De kracht van flammkuchen zit ’m in de eenvoud. Meer dan een goede bodem, een laagje crème fraîche met nootmuskaat en spek en ui als topping is er niet nodig. Geen tijd of zin om zelf een bodem te maken? Kant-en-klaar flammkuchendeegis jouw go-to. Dan staat dit lekkere ding echt zo op tafel.

Hoe varieer je met flammküchen?
Hoe varieer je met flammküchen?

Hoe varieer je met flammküchen?

Varieer met de bodem of met de toppings (of allebei!). Flammküchen met bloemkoolbodem bijvoorbeeld, dit draagt bij aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten én minder je de koolhydraten. Geen zin om lang in de keuken te staan? Gebruik kant-en-klaar deeg of maak flammküchen met wraps als bodem. Onze favoriete toppingvariaties: flammküchen met gruyère en groene aspergesen flammküchen met zalm, ui & rucola. Naast de hartige varianten is er ook een minder bekende – maar zeker niet minder lekkere – zoete variant van flammküchen, met appel!

Flammkuchen met chioggia bietjes en tijm

Ken jij de chioggia biet al? Deze eyecatcher doet het perfect in je salade, maar ook op een plaattaart of flammkuchen. Wat een plaatje! Flammkuchen maken Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol 260 g vers flammkuchendeeg met het bakpapier uit op de bakplaat. Verdeel 150 g geitenkaas in stukjes. Meng 200 g crème fraîche met de geitenkaas en 2 el bietensap. Verdeel over het deeg. Haal de blaadjes van 4 takjes-- tijm...

00:34