Falafel

Falafel – je weet wel, die vegetarische kikkererwtballetjes – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vegetarische ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack, maar inmiddels toveren we ze met gemak uit eigen keuken.

Wat is falafel?

Falafel is van oorsprong een Arabisch gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en/of andere peulvruchten zoals tuinbonen. Het zou ooit zijn bedacht in Egypte, maar wordt nu voornamelijk in het Midden-Oosten en in Westerse landen zoals Nederland gegeten. Hier bestaan de balletjes meestal uit kikkererwten, die in variaties worden gemengd met smaakmakers als koriander en rode peper. Falafel haal je in een wrap of pitabroodje bij de shoarmatent of vegetarische snackbar. Of je maakt het ‘from scratch’ in eigen keuken.

Is falafel gezond?

Falafel is gezond mits je hem zelf maakt met verantwoorde ingrediënten. Kant-en-klare falafel bevat vaak veel zout en falafel van de snackbar wordt gebakken in frituurvet. Deze varianten zijn daarom niet gezond. Zelf maken is easy: maak een mengsel van kikkererwten of andere peulvruchten, volkorentarwemeel of boekweitmeel, verse smaakmakers, wat citroen en een eitje voor de binding. Bak de falafel – in plaats van in de frituur – in wat olijfolie in de pan of oven.

Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel kun je bereid 2 dagen in de koelkast bewaren. Liever invriezen? Falafel is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Laat de balletjes voor gebruik in de koelkast ontdooien. Je kunt ze daarna opnieuw opwarmen door ze te bakken in de pan of oven zoals in het oorspronkelijke recept of op de verpakking staat vermeld.