Falafel

Falafel – je weet wel, die vegetarische kikkererwtballetjes – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vegetarische ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack, maar inmiddels toveren we ze met gemak uit eigen keuken.

Falafel recepten

Falafel maken
Falafel maken

Falafel maken

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 300 g diepvries fijne tuinbonen
  • 1 ui
  • 30 g verse peterselie
  • 400 g kikkererwten in blik
  • 2 middelgrote eieren
  • 2 el sesamzaad
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gemalen komijn
  • 3 tl Ketoembar gemalen koriander
  • 1 tl chilipoeder
  • 100 g tarwebloem
  • 1 liter frituurolie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine
  • frituurpan
  1. Ontdooi de tuinbonen. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Pureer de tuinbonen en kikkererwten in de keukenmachine met de eieren, ui, peterselie en het sesamzaad. Pers de knoflook erboven en breng op smaak met komijn, koriander, chilipoeder en flink wat zout. Neem telkens een klein lepeltje van het mengsel, leg het in de bloem en rol er daarna een balletje van ter grootte van een walnoot.
  2. Laat de balletjes minstens 2 uur in de koelkast rusten. Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C. Frituur de balletjes in porties van 4-5 goudbruin in ca. 3 min. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Wat is falafel?

Falafel is van oorsprong een Arabisch gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en/of andere peulvruchten zoals tuinbonen. Het zou ooit zijn bedacht in Egypte, maar wordt nu voornamelijk in het Midden-Oosten en in Westerse landen zoals Nederland gegeten. Hier bestaan de balletjes meestal uit kikkererwten, die in variaties worden gemengd met smaakmakers als koriander en rode peper. Falafel haal je in een wrap of pitabroodje bij de shoarmatent of vegetarische snackbar. Of je maakt het ‘from scratch’ in eigen keuken.

Is falafel gezond?

Falafel is gezond mits je hem zelf maakt met verantwoorde ingrediënten. Kant-en-klare falafel bevat vaak veel zout en falafel van de snackbar wordt gebakken in frituurvet. Deze varianten zijn daarom niet gezond. Zelf maken is easy: maak een mengsel van kikkererwten of andere peulvruchten, volkorentarwemeel of boekweitmeel, verse smaakmakers, wat citroen en een eitje voor de binding. Bak de falafel – in plaats van in de frituur – in wat olijfolie in de pan of oven.

Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel kun je bereid 2 dagen in de koelkast bewaren. Liever invriezen? Falafel is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Laat de balletjes voor gebruik in de koelkast ontdooien. Je kunt ze daarna opnieuw opwarmen door ze te bakken in de pan of oven zoals in het oorspronkelijke recept of op de verpakking staat vermeld.

Falafel Rainbow

Falafel maak je extra fraai in een handomdraai. Bieten, tomaten en wortelen erbij: zo maak je Falafel Rainbow.Recept:Regenboog falafel wrapsINGREDIËNTEN300 g falafeldeeg naturel1 el olijfolie1 oranje paprika150 g rode cherrytomaten150 g gele cherrytomaten1 kleine rode ui4 grote wraps200 g bietenhummus75 g bietjes julienne (zak a 150 g)½ zak snijbiet (zak a 75 g)1. Draai 12 balletjes van het falafel deeg.2. Verhit de olie in en koekenpan en bak de balletjes in 3 a 4 min. bruin. 3. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika en snijd in de lengte in dunne reepjes. Snijd de tomaten in partjes (in de lengte) en de ui in dunne halve ringen. (in de lengte)4. Beleg de wraps nu van links naar rechts: 2 el bietenhummus, wat uitjes, klein handje bietjes, rode tomaatjes, oranje paprika, gele tomaatjes, sla en verdeel de falafel over de sla. Zo maak je een vrolijke regenboog-falafel!
00:34