Tortilla’s
Tortilla’s

Tortilla’s

Tortilla’s zijn altijd handig om in huis te hebben: je tovert ze eenvoudig om tot de lekkerste Mexicaanse gerechten. Omdat de wraps redelijk neutraal van smaak zijn, kun je er ook andere gerechten mee maken, zoals pizza of lasagne.

Tortilla recepten

Hoe maak je Mexicaanse tortilla's?
Hoe maak je Mexicaanse tortilla's?

Hoe maak je Mexicaanse tortilla's?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 uien
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 1 tl cacaopoeder
  • 8 tortillawraps
  • 1 stuk krop ijsbergsla
  • 300 g mais in blik
  • 125 ml zure room
Zet producten op mijn lijst
  1. Snipper de ui. Verhit de olie in een grote braad- of koekenpan, fruit de ui glazig op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak dit op hoog vuur al omscheppend bruin en krokant. Voeg de tomaat en het cacaopoeder toe, laat op laag vuur doorwarmen.
  2. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout. Snijd de sla in reepjes. Schep het gehakt, wat sla en maïs op de tortilla's en rol ze op. Schep naar smaak wat zure room op de tortilla.

Wat zijn tortilla's?

Tortilla is de naam van de Mexicaanse pannenkoek (ook wel bekend als wrap) waarin, of waarop, je de vulling doet. Met tortilla’s kun je allerlei Mexicaanse gerechten maken. Een dichtgevouwen tortilla met vulling zonder bonen heet een taco. Een opgerolde tortilla met een vulling met bonen heet een burrito. Twee opgebakken tortilla’s met kaas (queso) ertussen heet een quesadilla. Een gevulde en opgerolde tortilla met saus en kaas erover en in de oven gebakken, heet een enchilada. Een tortilla met gegrild vlees of kip, paprika en ui, allemaal los op tafel geserveerd, heet een fajita.

Hoe maak je tortilla's?

Om zelf tortilla’s te maken, kneed je maismeel of tarwemeel, water en zout (en eventueel een rijsmiddel) tot een deeg, dat je ongeveer 5 minuten laat rusten. Verdeel het deeg in bolletjes van de gewenste grootte (hoe groter de bolletjes, hoe groter de tortilla) en rol uit tot dunne, ronde lappen deeg. Of doe kleine bolletjes een voor een in een tortillapers. Bak de tortilla’s in een koekenpan zonder olie of boter op laag tot middelhoog vuur in 1,5 tot 3 minuten aan beide kanten gaar.

Wat is het verschil tussen de Spaanse en Mexicaanse tortilla?

Spaanse en Mexicaanse tortilla’s zijn twee totaal verschillende gerechten. De Spaanse tortilla is geen pannenkoek (wrap) waarin of waarop een vulling gaat, maar een dikke omelet met aardappel erin. Hij wordt in een pan of in de oven (als een frittata) gebakken. De enige overeenkomst tussen de Spaanse ‘tortilla de patatas’ en de Mexicaanse tortilla is de ronde vorm.

Tortilla's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Tortilla’s bewaar je het beste apart van de vulling, anders worden ze slap. Bewaar in een goed afgesloten bak maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen doe je ook los van elkaar: in een diepvriesbak of -zak zijn ze in de vriezer 3 maanden houdbaar. Warm de tortilla’s op in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur, in 15 seconden aan beide kanten. Je kunt tortilla’s ook in de oven opwarmen: in het midden van een voorverwarmde oven op 180 °C in een afgedekte ovenschaal in 1 minuut (per stuk) tot 5 minuten (bij meerdere tortilla’s). Of verwarm ze in 10 seconden (per stuk) tot 1 minuut (bij meerdere tortilla’s) in de magnetron op 750 watt.

Minitortilla’s met pulled chicken en avocadosalsa

Pulled chicken op een minitortilla met avocadosalsa… Aanschuiven maar! Deze minitortilla’s deel je met de hele tafel! Lekker om er een koud witbiertje bij te drinken.
00:31