Gevulde courgette

Met een gevulde courgette zet je zonder veel moeite iets feestelijks op tafel. De vulling kun je helemaal aanpassen aan jouw smaak. Het proberen waard!

Gevulde courgette recepten

Gevulde courgette maken
Gevulde courgette maken

Gevulde courgette maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 courgettes
  • 200 g witte kaas in olie
  • 1/2 el ras el hanout specerijenmelange
  • 200 g volkorencouscous
  • 250 ml kokend water
  • 3 el amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 15 g verse koriander
  • 3 el arachideolie
  • 2 tl Ketoembar gemalen koriander
  • 2 tl kaneel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de courgettes in de lengte en hol uit met een lepel. Snijd het uitgelepelde vruchtvlees fijn en laat uitlekken in een zeef. Laat de witte kaas in olie uitlekken, maar vang de olie op. Leg de courgettehelften op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 1 el olie (uit het potje witte kaas) met de ras el hanout, bestrijk de courgettes rondom met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak ca. 25 min. in het midden van de oven.
  2. Doe ondertussen de couscous in een kom, schenk het water erover en laat 10 min. staan. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel 3 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Rasp de gele schil van de citroen en pers 1 helft uit. Snijd de andere helft in plakjes. Snijd de koriander grof.
  3. Roer de couscous los met een vork. Meng 2 el olie (uit het potje witte kaas), de gemalen koriander, kaneel, verse koriander, het gesneden vruchtvlees en citroenrasp en -sap door de couscous. Breng op smaak met peper. Vul de courgettes met de couscous, verdeel de witte kaas erover en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de plakjes citroen.

Hoe maak je gevulde courgettes?

Om gevulde courgettes te maken, moet je ze eerst uithollen. Dat gaat het beste met een lepel. Zorg ervoor dat je de courgette niet te ver uitholt, zodat de schil intact blijft. Doe de uitgeholde courgette in de oven, of gril ’m op de barbecue. Hak ondertussen het vruchtvlees fijn en meng met de ingrediënten die jij lekker vindt. Vul de gare courgettes met de vulling en serveer. Of doe het op een andere manier: hak het uitgeholde vruchtvlees van de courgettes fijn, meng met andere ingrediënten tot een vulling, doe de vulling in de courgettes en gril in de oven. Zoals bij deze gevulde courgettes met tonijn.

Gevulde courgettes: hoe varieer je met de vulling?

Courgette heeft een milde smaak, dus je kunt alle kanten op met de vulling. Maak bijvoorbeeld deze vegetarische Mexicaanse courgette, Ottolenghi’s gevulde courgettes met pijnboompitten, broodkruim en tomaat of deze vegan variant met couscous en muhammara. Een romige vulling van riso en spekjes is ook een aanrader, net als deze met tonijn en feta.

Zijn courgettes gezond?

Courgette is een groente en valt daarom binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Courgette is van nature een bron van foliumzuur.

Gevulde courgettes met couscous en amandelen

Hoe jonger de courgette, hoe zachter de vezels en des te minder zaadjes. Het vruchtvlees gebruik je in de heerlijke, kruidige vulling. Courgettes uithollenVerwarm de oven voor op 180 graden. Halveer 4 courgettes in de lengte en hol uit met een lepel. Snijd het uitgelepelde vruchtvlees fijn en houd apart. Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 1 eetlepel arachideolie met een halve eetlepel ras el hanout en bestrijk de courgettes rondom met de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout en bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Volkoren couscousDoe ondertussen 200 gram volkoren couscous in een kom, schenk er 250 milliliter kokend water over en laat 10 minuten staan. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster 3 eetlepels amandelschaafsel 3 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de gele schil van 1 citroen en pers 1 helft uit. Snijd de andere helft in plakjes. Snijd 15 gram koriander grof. Roer de couscous los met een vork. Meng 3 eetlepels arachideolie, 2 theelepels gemalen koriander, 2 theelepels kaneel, de verse koriander, het gesneden vruchtvlees en het citroenrasp en -sap door de couscous. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Courgettes vullenVul de courgettes met de couscous, verdeel er 150 gram witte kaas over en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de citroenplakjes. Zo maak je gevulde courgettes met couscous en amandelen.
00:43