Preischotel

Zin in een ovenschotel? Ga voor preischotel! Dat is naast makkelijk te maken ook nog eens budgetproof. Het perfecte comfortfood dus.

Makkelijke preischotel maken
Makkelijke preischotel maken

Makkelijke preischotel maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.5 el milde olijfolie
  • 800 g koelverse gesneden prei
  • 300 g rundergehakt
  • 1 el Euroma Hollandse kruiden stoof
  • 900 g zoete-aardappelpuree
  • 100 g extra belegen kaas
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)
  • grove rasp
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit ⅔ van de olie in een koekenpan en bak de prei 10 min op middelhoog vuur. Verhit de rest van de olie in een andere koekenpan en bak het gehakt met de kruiden 8 min. op middelhoog vuur krokant. Meng het gehakt met de prei en verdeel het mengsel over de ovenschaal.
  2. Roer de puree los en verdeel over het gehakt. Rasp de belegen kaas grof over de puree. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 25 min. goudgeel en gaar. Zet de laatste 5 min. de ovengrill aan.

Preischotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?

Met preischotel kun je alle kanten op. Zo kun je de prei bijvoorbeeld combineren met een koolhydraatrijk product zoals aardappelpuree, aardappelschijfjes of gekookte pasta. Vaak wordt er ook vlees of vis toegevoegd aan een preischotel (maar je kunt dit in een vegetarische variant ook weglaten). Extra lekker: bestrooid met kaas! Doe alle aparte ingrediënten – eventueel voorbereid met extra smaakmakers – samen in een ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven.

Koolhydraatbewuste preischotel: kan dat?

Je kunt een koolhydraatbewuste preischotel maken door de aardappel (of andere koolhydraatbron) te vervangen door een koolhydraatbewust alternatief. Vervang (zoete) aardappelpuree of aardappelschijfjes bijvoorbeeld door groentepuree of plakjes groente, zoals wortel of courgette. Zit er pasta in de preischotel? Vervang deze dan door een koolhydraatbewuste variant.

Preischotel: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Preischotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de schotel langer bewaren, dan kun je ‘m (in porties) invriezen: in de vriezer is-ie 3 maanden houdbaar. Ontdooi de preischotel een dag voor gebruik door ‘m uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm de schotel in ca. 15 minuten weer op in een voorverwarmde oven op 180 °C of in ca. 45 seconden op 850 watt in de magnetron.

Makkelijke aardappel-preischotel

Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? Deze ovenschotel met gehakt, zoete aardappelen en prei speelt vanavond de hoofdrol. Wist je dat je deze aardappel-preischotel klaar kunt maken in 15 minuten? Daarna nog even in de oven en in no time staat er een romige, vullende maaltijd op tafel. Lekker en supersimpel met maar 5 ingrediënten. Deze ovenschotel met gehakt maakt iedereen blij!
00:20