Halloumi

Ontdek halloumi! Deze witte kaas staat bekend om z’n fijne, zilte smaak. Een kaas die je perfect kunt bakken en grillen omdat-ie lekker stevig blijft en niet te snel smelt.

Halloumi recepten

Halloumiburgers met gegrilde groenten
Halloumiburgers met gegrilde groenten

Halloumiburgers met gegrilde groenten

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml traditionele olijfolie
  • 350 g kikkererwten in pot
  • 2 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el tahini in pot
  • 225 g halloumi kaas
  • 8 verse groene asperges
  • 4 vloerkadetten
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • barbecue
  • staafmixer
  1. Steek de barbecue aan. Snijd de aubergine en courgette in plakken van ca. 1 cm dik. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in 4 stukken. Doe alle gesneden groenten in een schaal. Snijd ½ teen knoflook fijn en voeg toe. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met de olie. Schep om.
  2. Doe ondertussen de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken. Doe ze vervolgens in een hoge beker of kom. Voeg het citroensap, de rest van de knoflook, komijn en tahini toe. Pureer met de staafmixer tot een dikke puree. Breng op smaak met peper en zout. Gril de groenten 6 min. op de barbecue. Keer regelmatig. Doe ze terug in de schaal als ze gaar zijn.
  3. Snijd de halloumi in 8 plakken. Gril de plakken 3 min. op de barbecue. Keer halverwege. Snijd de vloerkadetten doormidden en gril de broodjes 1 min. op de snijkant. Besmeer alle broodhelften met houmous. Beleg met aubergine, groene asperges, halloumi, paprika en courgette. Dek af met de bovenste helften.

Wat is halloumi?

Halloumi is een witte kaas uit Cyprus, meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk. Soms wordt er een deel koeienmelk aan toegevoegd. De kaas doet qua smaak een beetje denken aan feta, maar is anders van structuur. Halloumi is elastischer en een beetje rubberachtig, zoals mozzarella. Behalve op Cyprus wordt de kaas veel gebruikt in de Griekse en Midden-Oosterse keuken.

Is halloumi vegan?

Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel. Op zoek naar een vegan alternatief? In sommige recepten kun je halloumi vervangen door deze vegan kaas.

Is halloumi gezond?

Halloumi bevat te veel verzadigd vet en te veel zout om door het Voedingscentrum als gezonde keuze te worden gecategoriseerd. Ter vergelijking: 10+, 20+ en 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) passen wel in een gezond voedingspatroon.

Wat kun je allemaal maken met halloumi?

Halloumi is warm het lekkerst. Doordat deze kaas pas op een hoge temperatuur smelt, kun je ’m goed bakken en grillen. De plakjes zijn heerlijk in een quinoasalade, in een pitabroodje of op een kipburger. Zin in een bakuitdaging? Bak dan eens deze prachtige babka met spinazie en halloumi.

Halloumi fries

Frietjes waar je vrolijk van wordt: deze halloumi fries! Een hapje waar je mee scoort op een feestje. Maar ook als side dish zijn deze kaasfrietjes een gegarandeerd succes.   BIJGERECHT – 4 PERS.– 15 MIN INGREDIËNTEN150 g yoghurt 1 el mayonaise5 g koriander 450 g halloumi (kaas)50 g bloem½ el za’atar (specerijenmengsel)750 ml arachideolie 50 g granaatappelpitjes2 el pompoenpittenFrietjes van halloumi Meng de yoghurt met de mayonaise en breng op smaak met peper. Snijd de koriander grof. Snijd de halloumi in plakken van ½ cm breed. Snijd de plakken in frites van ½ cm breed. Meng de za’atar met de bloem en rol de halloumi-frites erdoor. Gefrituurde kaassnackVerhit de olie in een ruime pan of wok tot 180 °C. Je weet dat de olie heet genoeg is als een stukje brood dat je erin doet, meteen begint te bruisen. Frituur de halloumi-frites in delen in 1-2 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Halloumi-frites toppen Verdeel de halloumi-frites over een schaal en verdeel een deel van de yoghurt-mayosaus, en de koriander, granaatappelpitjes en pompoenpitten erover. Serveer de rest van de yoghurt-mayosaus erbij.
00:34