Hete bliksem

Gouwe ouwe stamppot: hete bliksem. De stamppot wordt gemaakt met appels die veel vocht loslaten waardoor de stamppot lang een hoge temperatuur behoudt. Daarom dan ook de naam, want: bliksems, wat is dat heet!

Hete bliksem recepten

Hete bliksem van 2 soorten appels
Hete bliksem van 2 soorten appels

Hete bliksem van 2 soorten appels

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 1 kg kruimige aardappel
 • 3 witte uien
 • 3 Goudreinette appels
 • 1 rookworst
 • 2 Jazz appels
 • 30 g ongezouten roomboter
 • 75 ml halfvolle melk
 • 4 el grove Zaanse mosterd
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • pureestamper
 1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Bestrooi eventueel met zout en breng aan de kook. Laat in ca. 20 min. gaar worden.
 2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de zoete appels in blokjes van een ½ cm.
 3. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd. Lekker met uitgebakken spekjes.

Zoete bliksem met appel en spek

Hete bliksem is een oud-Hollandse stamppot. Lekker fris met zoete appels en ook erg geschikt voor als je op de centen wilt letten en kiest voor budgetkoken. DroogstomenSchil 500 gram kruimige en 500 gram zoete aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een ruime pan water met zout. Breng het aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en laat van het vuur af met de deksel op de pan droogstomen. Stoof de appelsSchil ondertussen 2 friszoete appels. Snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd 2 uien in halve ringen. Verhit 50 gram boter in een ruime koekenpan en stoof hierin de appel en ui 10 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Snijd ondertussen 250 gram gerookt ontbijtspek in de lengte in 8 plakjes. Serveer met gegrilde speklapjesVerhit een grillpan zonder olie of boter en gril de speklapjes 5 minuten. Keer ze halverwege. Doe de gestoofde appel en ui bij de aardappelen en stamp met een pureestamper tot grove puree. Breng op smaak met 1 eetlepel grove mosterd en flink wat peper en eventueel zout. Serveer met de gegrilde speklapjes. Zo maak je zoete bliksem met appel en spek.
02:29