Hete bliksem
Hete bliksem

Hete bliksem

Gouwe ouwe stamppot: hete bliksem. De stamppot wordt gemaakt met appels die veel vocht loslaten waardoor de stamppot lang een hoge temperatuur behoudt. Daarom dan ook de naam, want: bliksems, wat is dat heet!

Hete bliksem recepten

Hete bliksem met rookworst
Hete bliksem met rookworst

Hete bliksem met rookworst

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg kruimige aardappel
  • 3 middelgrote uien
  • 3 Goudreinette appels
  • 1 tl zout
  • 250 g Gelderse rookworst
  • 2 Jazz appels
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 75 ml halfvolle melk
  • 4 el grove Zaanse mosterd
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. gaar.
  2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm.
  3. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.

Zoete bliksem met appel en spek

Hete bliksem is een oud-Hollandse stamppot. Lekker fris met zoete appels en ook erg geschikt voor als je op de centen wilt letten en kiest voor budgetkoken. DroogstomenSchil 500 gram kruimige en 500 gram zoete aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een ruime pan water met zout. Breng het aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en laat van het vuur af met de deksel o...

02:29