Aardappelsalade
Aardappelsalade

Aardappelsalade

Overal ter wereld hebben ze wel een eigen versie van aardappelsalade. Omdat je aardappelsalade koud kunt eten, is het een perfecte manier om een restje gekookte of geroosterde aardappelen mee op te maken. Een handig gerecht voor in je kookrepertoire!

Aardappelsalade recepten

Hoe maak je aardappelsalade?
Hoe maak je aardappelsalade?

Hoe maak je aardappelsalade?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 500 g krieltjes
  • 1 teen knoflook
  • 3 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 10 g verse platte peterselie
Zet producten op mijn lijst
  1. Kook de ongeschilde krieltjes 15 min. in water met wat zout. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd de knoflook fijn.
  2. Meng ondertussen de mayonaise, knoflook en het citroensap tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de peterselie fijn. Halveer de krieltjes en schep ze in een schaal. Voeg de dressing toe en bestrooi met de peterselie.

Welke aardappelen voor aardappelsalade?

Aardappelsalade maak je met een vastkokende aardappel; die blijft lekker stevig na het koken. Je kunt de aardappelen koken, roosteren in de oven of garen op de barbecue. Traditioneel wordt aardappelsalade gemaakt met mayonaise of crème fraîche. Om ’m wat lichter te maken, kun je ervoor kiezen om een deel daarvan, bijvoorbeeld de helft, te vervangen door yoghurt. Je kunt de salade ook maken met alleen wat olie of een vinaigrette. Als je de aardappelen kookt in bouillon en een deel van het kookvocht bewaart, kun je dat gebruiken om de salade aan te maken. Voeg dit na het op smaak brengen van de aardappelen in kleine scheutjes toe, totdat de aardappelsalade mooi smeuïg is. Reken op 200 tot 250 gram aardappelen per persoon als basis voor een aardappelsalade.

Hoe varieer je met aardappelsalade?

Hoewel vastkokende aardappelen het gebruikelijkst zijn voor een aardappelsalade, kun je best variëren met de aardappelsoort. Gebruik bijvoorbeeld eens roodschillige of zoete aardappelen, om een andere smaak en look te creëren. Of combineer de aardappelen met een onalledaagse mix van ingrediënten, zoals rode biet en dille, bleekselderij, augurk en tonijn of lamsham en lentegroenten.

Aardappelsalade: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelsalade kun je na het afkoelen 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bak.

Win­ter­se kriel­sa­la­de met aman­de­len en ro­ze­ma­rijn

Salade in de winter? Ja zeker! Deze salade met krieltjes, amandelen, rozemarijn en cornichons in mosterddressing is lauw op zijn lekkerst.Dressing makenKook 1 kg krielaardappeltjes met schil in 15 min. in water met zout en giet af. Haal ondertussen de naaldjes van de takjes van 5 g rozemarijn en snijd zo fijn mogelijk. Meng in een kommetje met 1 el mosterd en 1 el azijn. Klop met een vork of een garde 2½ el olijfolie erdoor. Breng de dressing op smaak met peper en eventueel zout.Krieltjes, cornichons en amandelenHalveer de warme krielaardappeltjes en snijd grote exemplaren in kwarten. Doe ze in een schaal en schep de dressing erdoor. Snijd 30 g cornichons (kleine augurkjes) in kleine stukjes en hak 50 g gerookte amandelen grof. Meng door de aardappelsalade en serveer direct.TIP: De salade is lauw op z’n lekkerst, maar ’m koud eten kan ook.
00:26