Vegan bijgerechten voor kerst
Vegan bijgerechten voor kerst

Vegan bijgerechten voor kerst

Op zoek naar verrassende vegan bijgerechten voor kerst? Deze pagina staat boordevol feestelijke recepten. Van geroosterde bloemkool tot polenta met truffel. Met deze veganistische bijgerechten zit je goed!

Vegan bijgerechten voor kerst

Romanescosalade met tomaat en olijf
Romanescosalade met tomaat en olijf

Romanescosalade met tomaat en olijf

Ingrediënten

voor 8 personen
  • 2 romanesco
  • 360 g Looye honingtomaat
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 schaal AH Excellent verse kruiden voor kruidenboter
  • 75 g Kalamata-olijven
  • 2 el cremaceto balsamico
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • grote ovenschaal (20 x 30 cm)
  • ovenschaal (12 x 15 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pan water aan de kook. Verdeel de romanesco in kleine roosjes en kook 5 min. Giet af in een vergiet, spoel af met koud stromend water en laat goed uitlekken. Doe de roosjes in een ruime platte schaal.
  2. Leg ondertussen de tomaatjes aan de tak in de grote ovenschaal en besprenkel met ⅓ van de olijfolie. Doe de pijnboompitten in de kleinere ovenschaal. Rooster de tomaatjes en pijnboompitten tegelijkertijd 10 min. in het midden van de oven.
  3. Snijd ondertussen de verse kruiden fijn en doe in een bakje. Voeg de rest van de olie toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Meng de olie door de romanescoroosjes. Verdeel de pijnboompitten en olijven erover en leg de tomaten erop. Besprenkel met de balsamico.

Truffelpolenta met knolselderij en tomaatjes

Dit jaar gaan we voor een veganistische kerst, doe je mee? Daar krijg je met deze heerlijk zachte vegan polenta met truffel en knolselderij zéker geen spijt van.Geroosterde cherrytomatenVerwarm de oven voor op 200 °C. Doe 250 g Juanita cherrytomaten aan de tak in een ovenschaal (20 x 30 cm) en besprenkel met 1 el van de extra vierge olijfolie. Rooster ze 15 min. in de oven. Knolselderij bakkenSnijd ondertussen 250 g knolselderij in blokjes van een ½ cm. Verhit 2 el milde olijfolie in een koekenpan en bak 12 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Pers 1 teen knoflook erbij en bak nog 1 min. Polenta met truffelolieBreng ondertussen 800 ml water met 1½ tl zout aan de kook. Voeg al roerend 125 g polenta toe en breng opnieuw aan de kook. Laat de polenta 10 min. zachtjes koken. Roer er 1 el extra vierge olijfolie en 2 tl wittetruffelolie door. Verdeel de polenta over 4 kommen. Schep de gebakken knolselderij erop. Leg de tomaatjes erop en verdeel 20 g waterkers erover. Bestrooi met zwarte peper.TIP De polenta, wittetruffelolie en waterkers zijn verkrijgbaar in de grotere  Albert Heijn-winkels en op ah.nl. Waterkers kun je eventueel vervangen door rucola.
00:33

Direct aan de slag