Portobello
Portobello

Portobello

Het klinkt heel chic, maar in feite is een portobello niets anders dan een joekel van een kastanjechampignon. Vanwege zijn formaat en wat vlezige structuur is-ie perfect om bijvoorbeeld te vullen of klaar te maken als vegetarische burger.

Portobello recepten

Portobelloburger maken
Portobelloburger maken

Portobelloburger maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 7½ g verse tijm
  • 4 portobello champignons
  • 1 teen knoflook
  • 2 el traditionele olijfolie
  • ½ Conference handpeer
  • 4 el ongebrande walnoten
  • 40 g saladecroutons naturel
  • 100 g Roquefort blauwaderkaas 52+
  • 75 g rucolaslamelange
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • bakplaat
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Houd 2 takjes tijm apart als garnering, ris de blaadjes van de rest van de takjes.
  2. Leg de portobello’s met de bolle kant naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de knoflook fijn. Verdeel samen met de tijm over de portobello's en breng op smaak met peper en eventueel zout. Besprenkel met de olie. Bak ca. 10 min. in het midden van de oven.
  3. Schil de peer en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Hak de noten grof. Meng de peer, noten en saladecroutons.
  4. Neem de portobello’s uit de oven en schep het peermengsel erin. Verkruimel de roquefort erover en bak ca. 5 min. in de oven.
  5. Verdeel ondertussen de slamelange over de bordjes. Leg op elk bordje een gevulde portobello, garneer met de rest van de tijm en serveer.
Wat is een portobello?
Wat is een portobello?

Wat is een portobello?

Een portobello is de volgroeide versie van een kastanjechampignon, waarvan de hoed volledig geopend is. Hij heeft een wat vlezige structuur en nootachtige smaak. Portobello’s hebben meestal een dwarsdoorsnede van ongeveer 12 cm. Ze komen van oorsprong uit Amerika, maar worden tegenwoordig ook jaarrond in Nederland geteeld. Veeg portobello’s voordat je ze gaat bereiden altijd schoon met keukenpapier. En leg de champignons nooit in water: ze zuigen zich hiermee vol, waardoor je de smaak minder goed proeft.

Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Portobello’s kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze beter niet rauw invriezen, want net zoals alle champignons bevatten portobello’s veel water, dat ze loslaten als je ze ontdooit. Bak ze daarom altijd voordat je ze invriest. Voorbewerkte portobello’s zijn in de vriezer, in een diepvriesbakje, 3 maanden houdbaar. Haal ze de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Warm ze in ca. 15 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Portobello-pizza

Portobello’s: extra grote kastanjechampignons die perfect zijn om vullen. Met een vulling van tomatensaus en voorgesneden soepgroente maak je een pizzalicious bijgerecht.BIJGERECHT –  4 PERS. – 5 MIN. + 15 MIN. OVENTIJDINGREDIËNTEN200 ml sugo pastasaus kruiden 150 g Kleintje boeren soepgroente4 portobello’s100 g oude geraspte kaas 6 cherrytomatenbakpapierTomatensaus met groenteVerwarm de oven ...

00:24