Portobello

Het klinkt heel chic, maar in feite is een portobello niets anders dan een joekel van een kastanjechampignon. Vanwege zijn formaat en wat vlezige structuur is-ie perfect om bijvoorbeeld te vullen of klaar te maken als vegetarische burger.

Hoe bereid je een portobello?
Hoe bereid je een portobello?

Hoe bereid je een portobello?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 portobello champignons
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 takje verse tijm
  • 100 g witte kaas
  • 75 g waterkers
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • barbecue
  1. Bestrijk de champignons dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Rasp 1/2 theelepel van de groene limoenschil af. Prak de limoenschil en de tijmblaadjes door de kaas en breng op smaak met (versgemalen) peper.
  2. Verdeel het kaasmengsel over de open onderkant van de portobello's. Leg ze met de hoedjes naar beneden 7-10 min. op de barbecue tot de kaas is gesmolten. Serveer de portobello's met waterkers.

Wat is een portobello?

Een portobello is de volgroeide versie van een kastanjechampignon, waarvan de hoed volledig geopend is. Hij heeft een wat vlezige structuur en nootachtige smaak. Portobello’s hebben meestal een dwarsdoorsnede van ongeveer 12 cm. Ze komen van oorsprong uit Amerika, maar worden tegenwoordig ook jaarrond in Nederland geteeld. Veeg portobello’s voordat je ze gaat bereiden altijd schoon met keukenpapier. En leg de champignons nooit in water: ze zuigen zich hiermee vol, waardoor je de smaak minder goed proeft.

Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Portobello’s kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze beter niet rauw invriezen, want net zoals alle champignons bevatten portobello’s veel water, dat ze loslaten als je ze ontdooit. Bak ze daarom altijd voordat je ze invriest. Voorbewerkte portobello’s zijn in de vriezer, in een diepvriesbakje, 3 maanden houdbaar. Haal ze de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Warm ze in ca. 15 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Portobello-pizza

Portobello’s: extra grote kastanjechampignons die perfect zijn om vullen. Met een vulling van tomatensaus en voorgesneden soepgroente maak je een pizzalicious bijgerecht.BIJGERECHT –  4 PERS. – 5 MIN. + 15 MIN. OVENTIJDINGREDIËNTEN200 ml sugo pastasaus kruiden 150 g Kleintje boeren soepgroente4 portobello’s100 g oude geraspte kaas 6 cherrytomatenbakpapierTomatensaus met groenteVerwarm de oven voor op 180 °C. Meng de tomatensaus door de soepgroente en vul de portobello’s ermee.Gevulde portobello’s uit de ovenVerdeel de kaas erover en leg de gevulde portobello’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel over de kaas. Bak in het midden van de oven in 15 min. goudbruin en gaar.TIP Garneer met wat blaadjes verse oregano.
00:24