Aardappelschotels

Gratin, aardappeltaart, hashbrown… een aardappelschotel uit de oven smaakt altijd. En het mooiste: bij dit gemakkelijke gerecht doet de oven al het werk. De lekkerste recepten voor aardappelschotels op een rij.

Kruimige ovenschotel met gehakt, ui en bonen
Kruimige ovenschotel met gehakt, ui en bonen

Kruimige ovenschotel met gehakt, ui en bonen

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.2 kg kruimige aardappel
  • 600 g verse sperziebonen
  • 3 rode uien
  • 40 g ongezouten roomboter
  • 500 g Fries ge­kruid ge­hakt half-om half
  • 20 g verse selderij
  • 100 g Friese nagelkaas
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  • ovenschaal (20 x 30)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Kook ondertussen de sperziebonen in een pan water in 6 min. beetgaar. Giet af.
  2. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit ¼ van de boter in een hapjespan en fruit de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak 4 min. Voeg de sperziebonen toe en bak 2 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd ondertussen de selderij fijn en de kaas in blokjes van een ½ cm. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter fijn met de pureestamper. Voeg het kookvocht toe om het smeuïger te maken. Meng de selderij en kaas door de puree en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de puree erover. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven.