Vegetarisch kerstmenu

Liever een kerstmenu zonder vlees of vis? Wij hebben onze lekkerste vegetarische kerstrecepten verzameld. Van vegetarische ‘Beef’ Wellington tot bietencarpaccio, en van een geweldige courgettesoep tot romige risotto: genoeg om iedereen te doen watertanden.

Vegetarische kerstrecepten

Vegetarisch kerstgerecht maken
Vegetarisch kerstgerecht maken

Vegetarisch kerstgerecht maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 courgettes
  • 5.5 eetlepel olijfolie
  • 2 bakjes oesterzwammen
  • 1 blikje artisjokharten
  • 1 eetlepel zongedroogde tomatentapenade
  • 300 g risottorijst
  • 1 dl witte wijn
  • 1 groentebouillontablet
  • 150 g Tête de Moine (kaas)
  • peper
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenpapier
  • uitsteekvormpje doorsnede ca. 8 cm
  • grillpan
  1. Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Courgettes wassen en in lengte halveren. Van snijkant van de courgette met kaasschaaf vier plakjes afschaven. Rest van courgettes in blokjes snijden. Grillpan dun inwrijven met 1/2 eetlepel olijfolie en courgetteplakjes enkele seconden om en om grillen. Courgetteblokjes in grillpan ca. 5 minuten al omscheppend grillen. Uit pan nemen en laten afkoelen. Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier. Artisjokken laten uitlekken en in vieren snijden. Tapenade en 1 eetlepel olijfolie door elkaar roeren.
  2. In pan 3 eetlepels olijfolie verhitten en ui en knoflook ca. 1 minuut zachtjes fruiten. Rijst erdoor scheppen en ca. 2 minuten al omscheppend bakken tot korrels glazig zijn. Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgens beetje bij beetje 8 dl water toevoegen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar koken. Laatste ca. 5 minuten courgetteblokjes meewarmen. Intussen kaas met slinger in krullende plakjes schaven. Helft door risotto roeren. Op smaak brengen met peper. Vier borden voorverwarmen. In koekenpan 1 eetlepel olijfolie verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 minuten bakken. Artisjokken toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes meebakken. Op smaak brengen met peper. Intussen risottotaartjes maken: ring in midden op bord plaatsen. Courgetteplakje aan binnenkant tegen ring leggen en ring vullen met risotto. Risotto met lepel gladstrijken en ring voorzichtig omhoog trekken. Op zelfde manier op andere borden taartjes maken. Rest van kaaskrullen in kring op risotto leggen. Oesterzwammen en artisjokkenpartjes naast risotto leggen. Tomatentapenade eromheen druppelen.

Vegan tiramisu

Romige vegan tiramisu? Je moet het maken om het te geloven...NAGERECHT – 6 PERS. – 25 MIN. INGREDIËNTEN350 g biologische kikkerwten (pot)70 g kokosbloesemsuiker (pot 200 g, Biofan)300 g creamy kokos naturel (plantaardige zuivel, beker)300 g volkoren digestive biscuits100 ml espresso, afgekoeld3 el amaretto20 g cacaonibs (zakje 250 g, Raw)1/2 el cacaopoederkeukenmachine of handmixer6 whiskyglazentheezeefjeKikkererwtenvocht opkloppenLaat de kikkererwten goed uitlekken in een zeef en vang het vocht op. De kikkererwten zelf worden niet gebruikt. Klop het kikkererwtenvocht in een keukenmachine of met de handmixer zo stijf mogelijk. Dit duurt een paar minuten. Voeg als het stijf is geleidelijk en al kloppend de kokosbloesemsuiker toe. Klop nog 1 minuut. Spatel de creamy kokos erdoor.Koekjesmengsel makenVerkruimel de koekjes grof in stukjes van ca. 1 cm. Schenk de espresso en de amaretto erover en meng met de cacaonibs. Vul de glazenVerdeel 1/3 van het kokosschuim over de glazen. Maak daarop in elk glas van de helft van het koekjesmengsel een laagje. Herhaal en eindig met het kokosschuim. Bestrooi de bovenkant met het cacaopoeder met behulp van het theezeefje.Tip: Dit gerecht kun je een 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
00:36