Vegetarische voorgerechten kerst
Vegetarische voorgerechten kerst

Vegetarische voorgerechten kerst

Een vegetarisch voorgerecht voor het kerstdiner bedenken is soms zo makkelijk nog niet. Wij helpen je een handje op weg met de lekkerste soepen, salades en andere voorgerechten waar geen vlees of vis aan te pas komt.

Vegetarische kerstvoorgerechten

Bietentartaar met geitenkaas en gebakken kappertjes
Bietentartaar met geitenkaas en gebakken kappertjes

Bietentartaar met geitenkaas en gebakken kappertjes

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 400 g rauwe bieten
  • 3 el balsamicoazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 4 el kappertjes
  • 20 g rucola slamelange
  • 4 takjes verse dille
  • 4 takjes verse basilicum
  • 100 g Bettine saladebolletje geitenkaas naturel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)
  • kookring (∅ 8 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bieten in parten en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met ⅔ van de balsamico, de helft van de olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg de rozemarijn erbij en dek af met aluminiumfolie. Bak ca. 1 uur in de oven tot heel zacht. Bewaar het braadvocht. Laat minstens 1½ uur afkoelen.
  2. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een steelpan met dikke bodem tot 180 °C. Laat de kappertjes uitlekken, vang 1 el van het vocht op (per 4 personen). Dep de kappertjes goed droog met keukenpapier en frituur 30 sec., laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Verwijder eventuele harde stukken van de bietjes en snijd in kleine blokjes van 2 mm. Meng met de rest van de balsamico, het kappertjes- en braadvocht tot een sausje. Meng 3 el (per 4 personen) ervan door de bietjes. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Doe 1⁄4 van de bietjes in de kookring op een bord en druk aan met een lepel. Verdeel de mooiste slablaadjes, dille en het basilicum erover en leg de bolletjes geitenkaas erbij. Bestrooi met de gefrituurde kappertjes. Verwijder de ring en maak zo ook de overige borden. Besprenkel met het sausje.

Bietentartaar met geitenkaas en gebakken kappertjes

Bietentartaar is een leuke, vleesvrije variatie op de klassieke steak tartare. Een feestelijk voorgerecht voor bijvoorbeeld kerst. Je marineert de bietjes in balsamico voor een mooie balans tussen zoet en zuur. Geitenkaas zorgt voor het romige element. En dille en basilicum zijn de smaakmakers. Wacht even, we missen nog iets! De kappertjes. Dat zijn niet zomaar kappertjes. Je frituurt ze namelijk zodat ze knapperig worden. Lek...

00:48