Zalm

Alleskunner hoor, deze verantwoorde vis vol goede vetten. On his own, gerookt of gebakken, maar ook all time favourite in een salade, in hapjes óf in een zelfgemaakte burger. Met z'n prachtige uiterlijk geeft-ie ieder gerecht een kleurboost. En z'n smaak? Oh zo zacht.

Zalm recepten

Kruidige zalmfilet uit de oven
Kruidige zalmfilet uit de oven

Kruidige zalmfilet uit de oven

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 500 g verse zalmfilet
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 1 mespunt venkelzaad
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 2 takjes diepvries dille
  • 1 citroen
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de zalm in de ovenschaal en druppel er olijfolie overheen. Strooi er peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder over. Snijd de peterselie en dille fijn (houd 1 takje peterselie achter) en strooi de fijngesneden kruiden over de zalm. Wentel de zalm in alle smaakmakers tot de zalm aan alle kanten bedekt is.
  2. Halveer de citroen. Leg de citroenhelften in de ovenschaal. Laat het geheel 15 min. marineren. Bak de zalm ca. 20 min. in de oven, of tot de zalm net gaar is. Knijp de citroenhelften voorzichtig uit boven de zalm. Doe de zalm over op een mooie serveerschaal.

Zalm bakken

Zalm bakken: het lijkt moeilijker dan het is. Maar als je de zalmfilet eerst op de 'mooie'  kant  bakt en daarna op de huid, kan het niet misgaan. Meer dan een beetje peper, zout en olie heeft deze smaakvolle vis niet nodig.Ingrediënten voor gebakken zalm2 stukken zalm à 170 g1 el milde olijfolieZo begin jeDep de zalm droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm aan beide kanten met versgemalen zout en peper. Verhit de olie middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Zet het vuur niet te hoog, je wil dat de zalm als hij bruin is, ook gaar is.Zalm bakkenBak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm goudbruin is om met een bakspatel, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden. De binnenkant moet nog een beetje glazig zijn, maar wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Draai de zalm niet meer om, je loopt het risico dat hij dan uit elkaar valt.
00:23