Mooi ding, zo’n artisjok. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. Een artisjok is een soort distel. Prachtig om te zien en om te proeven, maar serveer ‘m niet met wijn. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.

 
Flink snoeien

Je moet een artisjok flink snoeien voordat je hem kunt koken. Eerst snijd je de steel eraf en  een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Tip: wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.


 
Artisjokken eten voor beginners
Voor wie nog nooit een artisjok heeft gegeten, is het wel handig om te weten wat je nu precies aan moet met die grote bloemenknop. Je kookt de artisjok in zijn geheel gaar. Als ‘ie eenmaal op je bord ligt, eet je de artisjok door de blaadjes er van onder naar boven van af te pellen en met je tanden het dikke vlezige deel af te schrapen. Je komt dat uiteindelijk bij het met ‘hooi’ bedekte hart. Haal dit weg met een lepel, dan kun je het hart eten. Met de verschillende onderdelen kun je van alles maken. Een pasta, een quiche of een lekker dip bijvoorbeeld.


 
Handige bewaartip

De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast, dan kun je hem maximal een week bewaren.


Lees meer

Ar­ti­sjok­ken (152)

sorteer op
recept Pastasalade met artisjok en geitenkaas

Pas­ta­sa­la­de met ar­ti­sjok en gei­ten­kaas

(74)
15 min.
recept Bruschetta artisjok en olijf

Bruschet­ta ar­ti­sjok en olijf

(26)
10 min.
recept Hartige taart met artisjok

Har­ti­ge taart met ar­ti­sjok

(44)
1 u. 10 min.
recept Kruidensalade met carpaccio en artisjok

Krui­den­sa­la­de met car­p­ac­cio en ar­ti­sjok

(36)
15 min.
recept Artisjok met knoflookmayonaise

Ar­ti­sjok met knof­look­may­o­nai­se

(107)
35 min.
recept Fusilli met artisjok-preisaus, sardines en olijven

Fu­sil­li met ar­ti­sjok-prei­saus, sar­di­nes en olij­ven

(21)
25 min.
recept Beenham met fijngesneden artisjok en walnotendressing

Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tendres­sing

(45)
15 min.
recept Penne met tuinboontjes en artisjok

Pen­ne met tuin­boon­tjes en ar­ti­sjok

(13)
20 min.
recept Gemarineerde artisjok op toast

Ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok op toast

(29)
35 min.
recept Ravioli met artisjok en ricotta

Ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en ri­cot­ta

(92)
15 min.
recept Pannenkoeken met hüttenkäse en artisjok

Pan­nen­koe­ken met hüt­ten­kä­se en ar­ti­sjok

(17)
20 min.
recept Lunchpasta met artisjok & peen julienne

Lunch­pas­ta met ar­ti­sjok & peen ju­li­en­ne

(3)
15 min.
recept Tortelloni met artisjok & Coppa di Parma

Tor­tel­lo­ni met ar­ti­sjok & Cop­pa di Par­ma

(1)
20 min.
recept Pizza met ham en artisjok

Piz­za met ham en ar­ti­sjok

(43)
15 min.
recept Artisjok-basilicummousse met Parmaham

Ar­ti­sjok-ba­si­li­cum­mous­se met Par­ma­ham

(88)
10 min.
recept Carpaccio met artisjok en rucola

Car­p­ac­cio met ar­ti­sjok en ru­co­la

(107)
10 min.
recept Stokjesbrood artisjok en rauwe ham

Stok­jes­brood ar­ti­sjok en rau­we ham

(35)
15 min.
recept Bruschette met erwten-geitenkaasspread & artisjok

Bruschet­te met erw­ten-gei­ten­kaas­spread & ar­ti­sjok

(1)
23 min.
recept Pasta met artisjok, ricotta en spek

Pas­ta met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

(15)
15 min.
recept Rosbiefrolletjes met artisjok

Ros­bief­rol­le­tjes met ar­ti­sjok

(28)
10 min.
recept Snelle pasta met spinazie, artisjok & hummus

Snel­le pas­ta met spi­na­zie, ar­ti­sjok & hum­mus

(7)
15 min.
recept Penne met artisjok, ricotta en spek

Pen­ne met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

(80)
10 min.
recept Artisjok-fetadip met rucolacress

Ar­ti­sjok-feta­dip met ru­co­l­a­c­ress

(10)
10 min.
recept Gevulde varkensrib met artisjok

Ge­vul­de var­kens­rib met ar­ti­sjok

(6)
1 u. 15 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.