Mooi ding, zo’n artisjok. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. Een artisjok is een soort distel. Prachtig om te zien en om te proeven, maar serveer ‘m niet met wijn. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.
 
Flink snoeien
Je moet een artisjok flink snoeien voordat je hem kunt koken. Eerst snijd je de steel eraf en  een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Tip: wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.
 
Artisjokken eten voor beginners
Voor wie nog nooit een artisjok heeft gegeten, is het wel handig om te weten wat je nu precies aan moet met die grote bloemenknop. Je kookt de artisjok in zijn geheel gaar. Als ‘ie eenmaal op je bord ligt, eet je de artisjok door de blaadjes er van onder naar boven van af te pellen en met je tanden het dikke vlezige deel af te schrapen. Je komt dat uiteindelijk bij het met ‘hooi’ bedekte hart. Haal dit weg met een lepel, dan kun je het hart eten. Met de verschillende onderdelen kun je van alles maken. Een pasta, een quiche of een lekker dip bijvoorbeeld.
 
Handige bewaartip
De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast, dan kun je hem maximal een week bewaren.

Lees meer

Artisjokken (163)

sorteer op
recept Bruschet­te met erw­ten-gei­ten­kaas­spread & ar­ti­sjok

Bruschet­te met erw­ten-gei­ten­kaas­spread & ar­ti­sjok

23 min.
(2)
recept Zelf­ge­maak­te ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en pan­grat­ta­to

Zelf­ge­maak­te ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en pan­grat­ta­to

1 uur
(1)
recept Ros­bief met ro­ze­ma­rijn en ar­ti­sjok­har­ten

Ros­bief met ro­ze­ma­rijn en ar­ti­sjok­har­ten

55 min.
(151)
recept 'Can­nel­lo­ni' met ar­ti­sjok­har­ten en rau­we ham

'Can­nel­lo­ni' met ar­ti­sjok­har­ten en rau­we ham

1 u. 25 min.
(147)
recept Ar­ti­sjok­keno­me­let met ge­droog­de to­maat

Ar­ti­sjok­ke­no­me­let met ge­droog­de to­maat

20 min.
(7)
recept Ta­gli­a­tel­le met ar­ti­sjok­bo­dems, spi­na­zie en been­ham

Ta­gli­a­tel­le met ar­ti­sjok­bo­dems, spi­na­zie en been­ham

1 uur
(14)
recept Spaan­se aard­ap­pel­soep met ar­ti­sjok­har­ten

Spaan­se aard­ap­pel­soep met ar­ti­sjok­har­ten

20 min.
(37)
recept Ta­gli­a­tel­le met spi­na­zie en ar­ti­sjok­har­ten

Ta­gli­a­tel­le met spi­na­zie en ar­ti­sjok­har­ten

15 min.
(62)
recept Pa­ni­ni met to­nijn en ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok­ken

Pa­ni­ni met to­nijn en ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok­ken

45 min.
(15)
recept Spa­ghet­ti met ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok­hart

Spa­ghet­ti met ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok­hart

20 min.
(70)
recept Spa­ghet­ti car­bo­na­ra met erw­ten en ar­ti­sjok­ken

Spa­ghet­ti car­bo­na­ra met erw­ten en ar­ti­sjok­ken

1 uur
(32)
recept Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tendres­sing

Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tend­res­sing

15 min.
(45)
recept Spa­ghet­ti met knof­look­olie en ar­ti­sjok­har­ten

Spa­ghet­ti met knof­look­olie en ar­ti­sjok­har­ten

15 min.
(18)
recept Ar­ti­sjok­bo­dems met war­me ba­si­li­cum­dres­sing

Ar­ti­sjok­bo­dems met war­me ba­si­li­cum­dres­sing

10 min.
(32)
recept Ar­ti­sjok­bo­dem met ser­ra­no­ham en krui­den­sa­la­de

Ar­ti­sjok­bo­dem met ser­ra­no­ham en krui­den­sa­la­de

45 min.
(33)
recept Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

15 min.
(20)
recept Ar­ti­sjok­keng­noc­chi met een­den­borst en ho­ning­jus

Ar­ti­sjok­keng­noc­chi met een­den­borst en ho­ning­jus

40 min.
(43)
recept Pa­rel­cous­cous met ge­roos­ter­de biet, ar­ti­sjok, moz­za­rel­la & pan­cet­ta

Pa­rel­cous­cous met ge­roos­ter­de biet, ar­ti­sjok, moz­za­rel­la & pan­cet­ta

30 min.
(9)
recept Tor­tel­lo­ni met gor­gon­zo­la­saus, ar­ti­sjok, & ge­roos­ter­de aman­de­len

Tor­tel­lo­ni met gor­gon­zo­la­saus, ar­ti­sjok, & ge­roos­ter­de aman­de­len

20 min.
(4)
recept Me­di­ter­ra­ne ar­ti­sjok­sa­la­de met ge­droog­de to­ma­ten

Me­di­ter­ra­ne ar­ti­sjok­sa­la­de met ge­droog­de to­ma­ten

1 u. 10 min.
(24)
recept Bief­stuk met ar­ti­sjok­har­ten, gor­gon­zo­la en wal­no­ten

Bief­stuk met ar­ti­sjok­har­ten, gor­gon­zo­la en wal­no­ten

30 min.
(17)
recept Ar­ti­chauts vi­nai­gret­te - Ar­ti­sjok­ken met vi­nai­gret­te

Ar­ti­chauts vi­nai­gret­te - Ar­ti­sjok­ken met vi­nai­gret­te

1 u. 10 min.
(83)
recept Pad­de­stoe­lens­and­wich met ar­ti­sjok­har­ten en chau­mes

Pad­de­stoe­lens­and­wich met ar­ti­sjok­har­ten en chau­mes

20 min.
(7)
recept Lauw­war­me pas­ta­sa­la­de met to­nijn, ar­ti­sjok­har­ten en snij­bo­nen

Lauw­war­me pas­ta­sa­la­de met to­nijn, ar­ti­sjok­har­ten en snij­bo­nen

15 min.
(38)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.