Mooi ding, zo’n artisjok. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. Een artisjok is een soort distel. Prachtig om te zien en om te proeven, maar serveer ‘m niet met wijn. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.
 
Flink snoeien
Je moet een artisjok flink snoeien voordat je hem kunt koken. Eerst snijd je de steel eraf en  een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Tip: wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.
 
Artisjokken eten voor beginners
Voor wie nog nooit een artisjok heeft gegeten, is het wel handig om te weten wat je nu precies aan moet met die grote bloemenknop. Je kookt de artisjok in zijn geheel gaar. Als ‘ie eenmaal op je bord ligt, eet je de artisjok door de blaadjes er van onder naar boven van af te pellen en met je tanden het dikke vlezige deel af te schrapen. Je komt dat uiteindelijk bij het met ‘hooi’ bedekte hart. Haal dit weg met een lepel, dan kun je het hart eten. Met de verschillende onderdelen kun je van alles maken. Een pasta, een quiche of een lekker dip bijvoorbeeld.
 
Handige bewaartip
De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast, dan kun je hem maximal een week bewaren.

Lees meer

Artisjokken (154)

sorteer op
recept Ru­co­la­s­ala­de met ar­ti­sjok en bal­sa­mi­co

Ru­co­la­s­ala­de met ar­ti­sjok en bal­sa­mi­co

5 min.
(2)
recept Snel­le pas­ta met spi­na­zie, ar­ti­sjok & hum­mus

Snel­le pas­ta met spi­na­zie, ar­ti­sjok & hum­mus

15 min.
(10)
recept Stok­jes­brood ar­ti­sjok en rau­we ham

Stok­jes­brood ar­ti­sjok en rau­we ham

15 min.
(35)
recept Pa­par­del­le met ar­ti­sjok en warm­ge­rook­te zalm

Pa­par­del­le met ar­ti­sjok en warm­ge­rook­te zalm

15 min.
(14)
recept Ta­gli­a­tel­le met ar­ti­sjok en ei

Ta­gli­a­tel­le met ar­ti­sjok en ei

25 min.
(104)
recept Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tendres­sing

Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tend­res­sing

15 min.
(45)
recept Pan­nen­koe­ken met hüt­ten­kä­se en ar­ti­sjok

Pan­nen­koe­ken met hüt­ten­kä­se en ar­ti­sjok

20 min.
(17)
recept Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

15 min.
(3)
recept Pas­ta­sa­la­de met ar­ti­sjok en gei­ten­kaas

Pas­ta­sa­la­de met ar­ti­sjok en gei­ten­kaas

15 min.
(75)
recept Pen­ne met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

Pen­ne met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

10 min.
(81)
recept Pas­ta met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

Pas­ta met ar­ti­sjok, ri­cot­ta en spek

15 min.
(18)
recept Krui­den­sa­la­de met car­p­ac­cio en ar­ti­sjok

Krui­den­sa­la­de met car­p­ac­cio en ar­ti­sjok

15 min.
(36)
recept Bul­gur­sa­la­de met ar­ti­sjok, dra­gon en sa­la­mi

Bul­gur­sa­la­de met ar­ti­sjok, dra­gon en sa­la­mi

30 min.
(32)
recept Ar­ti­sjok-feta­dip met ru­co­l­a­c­ress

Ar­ti­sjok-fe­ta­dip met ru­co­l­a­c­ress

10 min.
(10)
recept Pen­ne met tuin­boon­tjes en ar­ti­sjok

Pen­ne met tuin­boon­tjes en ar­ti­sjok

20 min.
(13)
recept Ar­ti­sjok met knof­look­may­o­nai­se

Ar­ti­sjok met knof­look­may­o­nai­se

35 min.
(107)
recept Ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en ri­cot­ta

Ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en ri­cot­ta

15 min.
(93)
recept Lams­ko­te­le­tjes met ar­ti­sjok-yog­hurt­dip

Lams­ko­te­le­tjes met ar­ti­sjok-yog­hurt­dip

2 u. 20 min.
(13)
recept Ge­vul­de var­kens­rib met ar­ti­sjok

Ge­vul­de var­kens­rib met ar­ti­sjok

1 u. 15 min.
(6)
recept Ros­bief­rol­le­tjes met ar­ti­sjok

Ros­bief­rol­le­tjes met ar­ti­sjok

10 min.
(28)
recept Pas­ta met sa­la­mi en ar­ti­sjok

Pas­ta met sa­la­mi en ar­ti­sjok

15 min.
(95)
recept Ar­ti­sjok-ba­si­li­cum­mous­se met Par­ma­ham

Ar­ti­sjok-ba­si­li­cum­mous­se met Par­ma­ham

10 min.
(88)
recept Pia­di­na met ar­ti­sjok, veld­sla en ri­cot­ta

Pia­di­na met ar­ti­sjok, veld­sla en ri­cot­ta

20 min.
(22)
recept Lunch­pas­ta met ar­ti­sjok & peen ju­li­en­ne

Lunch­pas­ta met ar­ti­sjok & peen ju­li­en­ne

15 min.
(3)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.