Mooi ding, zo’n artisjok. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. Een artisjok is een soort distel. Prachtig om te zien en om te proeven, maar serveer ‘m niet met wijn. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.
 
Flink snoeien
Je moet een artisjok flink snoeien voordat je hem kunt koken. Eerst snijd je de steel eraf en  een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Tip: wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.
 
Artisjokken eten voor beginners
Voor wie nog nooit een artisjok heeft gegeten, is het wel handig om te weten wat je nu precies aan moet met die grote bloemenknop. Je kookt de artisjok in zijn geheel gaar. Als ‘ie eenmaal op je bord ligt, eet je de artisjok door de blaadjes er van onder naar boven van af te pellen en met je tanden het dikke vlezige deel af te schrapen. Je komt dat uiteindelijk bij het met ‘hooi’ bedekte hart. Haal dit weg met een lepel, dan kun je het hart eten. Met de verschillende onderdelen kun je van alles maken. Een pasta, een quiche of een lekker dip bijvoorbeeld.
 
Handige bewaartip
De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast, dan kun je hem maximal een week bewaren.

Lees meer

Artisjokken (157)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.