Mooi ding, zo’n artisjok. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. Een artisjok is een soort distel. Prachtig om te zien en om te proeven, maar serveer ‘m niet met wijn. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.

 
Flink snoeien

Je moet een artisjok flink snoeien voordat je hem kunt koken. Eerst snijd je de steel eraf en  een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Tip: wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.


 
Artisjokken eten voor beginners
Voor wie nog nooit een artisjok heeft gegeten, is het wel handig om te weten wat je nu precies aan moet met die grote bloemenknop. Je kookt de artisjok in zijn geheel gaar. Als ‘ie eenmaal op je bord ligt, eet je de artisjok door de blaadjes er van onder naar boven van af te pellen en met je tanden het dikke vlezige deel af te schrapen. Je komt dat uiteindelijk bij het met ‘hooi’ bedekte hart. Haal dit weg met een lepel, dan kun je het hart eten. Met de verschillende onderdelen kun je van alles maken. Een pasta, een quiche of een lekker dip bijvoorbeeld.


 
Handige bewaartip

De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast, dan kun je hem maximal een week bewaren.


Lees meer

Ar­ti­sjok­ken (147)

sorteer op
recept Piadina met artisjok, veldsla en ricotta

Pia­di­na met ar­ti­sjok, veld­sla en ri­cot­ta

(21)
20 min.
recept Carpaccio met artisjok en rucola

Car­p­ac­cio met ar­ti­sjok en ru­co­la

(107)
10 min.
recept Rosbiefrolletjes met artisjok

Ros­bief­rol­le­tjes met ar­ti­sjok

(28)
10 min.
recept Tagliatelle met artisjok en tijm

Ta­gli­a­tel­le met ar­ti­sjok en tijm

(52)
20 min.
recept Ravioli met artisjok en ricotta

Ra­vi­o­li met ar­ti­sjok en ri­cot­ta

(92)
15 min.
recept Bruschetta artisjok en olijf

Bruschet­ta ar­ti­sjok en olijf

(26)
10 min.
recept Stokjesbrood artisjok en rauwe ham

Stok­jes­brood ar­ti­sjok en rau­we ham

(35)
15 min.
recept Artisjok met tapenade

Ar­ti­sjok met ta­pe­na­de

(8)
25 min.
recept Bulgursalade met artisjok, dragon en salami

Bul­gur­sa­la­de met ar­ti­sjok, dra­gon en sa­la­mi

(31)
30 min.
recept Salade van artisjok met honing

Sa­la­de van ar­ti­sjok met ho­ning

(33)
30 min.
recept Gemarineerde artisjok op toast

Ge­ma­ri­neer­de ar­ti­sjok op toast

(29)
35 min.
recept Frittata met basilicum en artisjok

Frit­ta­ta met ba­si­li­cum en ar­ti­sjok

(24)
15 min.
recept Pannenkoeken met hüttenkäse en artisjok

Pan­nen­koe­ken met hüt­ten­kä­se en ar­ti­sjok

(17)
20 min.
recept Gevulde varkensrib met artisjok

Ge­vul­de var­kens­rib met ar­ti­sjok

(6)
1 u. 15 min.
recept Gratin van artisjok en tuinbonen

Gra­tin van ar­ti­sjok en tuin­bo­nen

(41)
35 min.
recept Pastasalade met artisjok en geitenkaas

Pas­ta­sa­la­de met ar­ti­sjok en gei­ten­kaas

(73)
15 min.
recept Frittata met aardappel, spinazie en artisjok

Frit­ta­ta met aard­ap­pel, spi­na­zie en ar­ti­sjok

(179)
45 min.
recept Lamskoteletjes met artisjok-yoghurtdip

Lams­ko­te­le­tjes met ar­ti­sjok-yog­hurt­dip

(13)
2 u. 20 min.
recept Pasta met salami en artisjok

Pas­ta met sa­la­mi en ar­ti­sjok

(95)
15 min.
recept Lunchpasta met artisjok & peen julienne

Lunch­pas­ta met ar­ti­sjok & peen ju­li­en­ne

(3)
15 min.
recept Beenham met fijngesneden artisjok en walnotendressing

Been­ham met fijn­ge­sne­den ar­ti­sjok en wal­no­tendres­sing

(45)
15 min.
recept Kruidensalade met carpaccio en artisjok

Krui­den­sa­la­de met car­p­ac­cio en ar­ti­sjok

(34)
15 min.
recept Artisjok-basilicummousse met Parmaham

Ar­ti­sjok-ba­si­li­cum­mous­se met Par­ma­ham

(87)
10 min.
recept Fusilli met artisjok-preisaus, sardines en olijven

Fu­sil­li met ar­ti­sjok-prei­saus, sar­di­nes en olij­ven

(20)
25 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.