Nectarines

Een van de vele redenen om uit te kijken naar de zomer: nectarines in overvloed. Met deze zoete, sappige oranje vruchten maak je de lekkerste dingen. Van taart en cake, tot smoothies en salades.

Nectarine recepten

Salade met nectarine: hoe maak je dat?
Salade met nectarine: hoe maak je dat?

Salade met nectarine: hoe maak je dat?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 65 g pijnboompitten
  • 1 citroen
  • 2 nectarines
  • 150 g mini-buffelmozzarella
  • 15 g verse basilicum
  • 250 g romaatjes
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 75 g rucola
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • barbecue of grillpan
  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit.
  2. Snijd de nectarines met een scherp mes overlangs doormidden. Draai de helften in tegengestelde richting voorzichtig van elkaar los en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes.
  3. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de partjes 3 min. tot er mooie grillstrepen ontstaan. Keer halverwege.
  4. Laat ondertussen de mozzarella uitlekken in een vergiet. Snijd de blaadjes van het basilicum in dunne reepjes en meng samen met het citroenrasp door de mozzarellabolletjes.
  5. Halveer de tomaten en schep om met peper en eventueel zout. Klop de olie en het citroensap tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Meng de dressing door de rucola en verdeel over een kom. Leg de nectarine, mozzarella en tomaat per soort naast elkaar op de rucola en strooi de pijnboompitten erover.

Wat kun je met nectarines maken?

Bij koken met nectarines denk je waarschijnlijk eerst aan zoete recepten. Logisch, want daar leent dit fruit zich ook goed voor. Nectarines zijn heerlijk met honingyoghurt als ontbijt, en gebakken op wentelteefjes met slagroom. Of als dessert, zoals gegrild met ijs. Maar ook in een salsa met rode ui (geweldig bij een Mexicaans diner), in een salade met romige burrata of in combinatie met andijvie zijn nectarines verrassend lekker. Varieer erop los.

Is nectarine gezond?

De nectarine staat net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf en past daarom goed binnen een gezond eetpatroon. Een nectarine weegt ongeveer 105 gram en bevat gemiddeld 38 kcal, 6,8 gram koolhydraten, waarvan 6,8 gram suikers. Nectarines vallen onder de categorie ‘steenfruit’, een verzamelnaam voor vruchten met een pit in het hart.

Nectarines: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt nectarines op een koele plek een dag of 4 bewaren. Eet ze het liefst op kamertemperatuur, zodra er wat gevoel in zit als je er zachtjes in knijpt. De geur is ook een goede indicatie van de rijpheid: zodra ze zoet en aromatisch ruiken, zijn ze op hun lekkerst. Invriezen gaat het makkelijkst als je eerst de pit verwijdert en het vruchtvlees in parten snijdt. Leg de parten verdeeld op een bakplaat of dienblad dat in de vriezer past en vries ze ongeveer 2 uur in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in ziplockzakjes of diepvriesbakjes doen en plakken de partjes niet meer aan elkaar. In de vriezer zijn de partjes 12 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien.

Steenfruit snijden

Steenfruit is de verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in het midden. In deze video laat Allerhande zien hoe je deze vruchten het beste kunt schoonmaken en snijden. 
01:10