Perzik

Zonnig, friszoet en sappig: van perziken krijgen we nooit genoeg. Maak er een dessert of drankje mee. Of probeer dit lekkere steenfruit eens in combinatie met iets hartigs, zoals gedroogde ham of romige burrata.

Perzik recepten

Hoe maak je couscous met perzik?
Hoe maak je couscous met perzik?

Hoe maak je couscous met perzik?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g kipdijfilet
  • 1 citroen
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 300 g couscous
  • 100 g rozijnen
  • 400 ml kippenbouillon van tablet
  • 4 wilde perziken
  • 4 el honing
  • 58 g gezouten pecannoten
  • 15 g verse munt
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • grillpan
  1. Snijd de kip in dikke delen en snijd in. Pers de citroen uit. Schep in een kom de kip om met 3 el citroensap, ¼ van de olie, peper en eventueel zout. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de kip in 12-15 min. gaar. Keer halverwege.
  2. Doe ondertussen de couscous en rozijnen in een kom en schenk de bouillon erover. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat 10 min. staan. Snijd de perziken langs de pit doormidden. Draai de helften in tegengestelde richting los en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes.
  3. Roer de couscous los met een vork en voeg de honing, de rest van het citroensap en de rest van de olie toe. Schep de couscous op een grote schaal en verdeel de kip en perzik erover. Hak de peccannoten grof en snijd de munt grof. Verdeel over de couscous.

Wat kun je met perzik maken?

Perzik kun je gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. De hartige combinatie van perzik en burrata is ontzettend lekker in een salade. Het fruit is ook een lekker zoet contrast in diverse rijst- en pastagerechten, zoals deze pilav met kipgehaktballetjes of een pastasalade. Aan de zoete zijde is perzik heerlijk in desserts zoals tiramisu of vegan griesmeelpudding. Of maak er een drankje mee. Smoothie of cocktail, iemand?

Zijn perziken gezond?

Perziken staan net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat perzik past binnen een gezond eetpatroon. Een perzik weegt ongeveer 115 gram en levert 46 kcal en 8,3 gram koolhydraten, waarvan 8,3 gram suikers.

Perziken vallen onder de categorie ‘steenfruit’, een verzamelnaam voor vruchten met een pit in het hart. Ze lijken erg veel op nectarines, maar hebben een meer oranje, ‘pluizige’ schil, zoals abrikozen ook hebben. Nectarines hebben juist een rodere, glanzende schil. Dat is het grootste verschil tussen perziken en nectarines.

Perzik: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt perziken op een koele plek een dag of 4 bewaren. Eet ze het liefst op kamertemperatuur, zodra er wat gevoel in zit als je er zachtjes in knijpt. De geur is ook een goede indicatie van de rijpheid: zodra de perziken zoet en aromatisch ruiken, zijn ze op hun lekkerst. Invriezen gaat het makkelijkst als je eerst de pit verwijdert en het vruchtvlees in parten snijdt. Leg de partjes los van elkaar op een bakplaat of dienblad dat in de vriezer past en vries ze ongeveer 2 uur in. Zodra ze bevroren zijn, kun je de partjes in ziplockzakjes of diepvriesbakjes doen. Ze plakken dan niet meer aan elkaar. De partjes perzik zijn in de vriezer 12 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien.

Steenfruit snijden

Steenfruit is de verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in het midden. In deze video laat Allerhande zien hoe je deze vruchten het beste kunt schoonmaken en snijden. 
01:10