Chili con carne
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne: de rijke, warme en pittige smaken in deze stoof maken dit gerecht tot ultiem comfortfood. Chili con carne komt oorspronkelijk niet uit Mexico, maar uit Amerika, waar het ook wel een bowl o’ red wordt genoemd. En zelfs zónder bonen wordt gemaakt.

Chili con carne recepten

Chili con carne maken
Chili con carne maken

Chili con carne maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 middelgrote uien
  • 2 rode paprika's
  • 2 el zonnebloemolie
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 200 g koelverse gebroken sperzieboon
  • 42 g mix voor chili con carne
  • 200 ml kraanwater
  • 800 g kidneybonen uit blik
  • 150 g tortillachips
Zet producten op mijn lijst
  1. Snipper de uien. Halveer de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. 
  2. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt op middelhoog vuur in 3 min. rul. Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. mee. Voeg de sperziebonen toe en bak 3 min. Voeg de kruidenmix en het water toe, roer door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 5 min. zachtjes koken.
  3. Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.  Voeg de bonen toe aan het gehaktmengsel en verwarm 2 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de chili con carne met de tortillachips.

Chili con carne uit Texas

Als je chili con carne zoals we het in Nederland maken, in Texas serveert, krijg je waarschijnlijk ruzie. Verschil? Geen bonen, tomaten en gehakt, maar stukjes vlees, pepers en kruiden. Chili is de trots van Texas en sinds 1977 zelfs de official state dish. De precieze oorsprong is onbekend, maar het schijnt al sinds begin 1800 te worden gemaakt. Rond 1880 waren er in San Antonio zelfs chilistands, de eerste ‘foodtrucks’ in Amerika dus. In 1893 werd het gerecht gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling en sindsdien is het populair.

Variaties van chili con carne

In Amerika zijn er per regio verschillende streek-chili’s en worden er ook chili ‘cook off’s’ gehouden, waar deelnemers proberen een zo intens mogelijke smaak te creëren. Bij Allerhande doen we daar natuurlijk graag aan mee! Zo hebben we naast een versie zonder vlees (chili sin carne) ook chili con carne met chorizo voor op de camping en als ovenschotel met tortillachips. Of maak chili eens in een wrap als tacobowl! Voor een echt intense smaak kun je – geloof het of niet – aan je chili con carne ook chocolade en koffie toevoegen.

Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Chili con carne kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Invriezen? Dat kan! Chili is ingevroren 3 maanden houdbaar. Zorg dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje. Zo kan de chili con carne bij het vriezen uitzetten en barst je bakje niet. Vries de chili in zonder crème fraîche; voeg dit pas toe als je de chili gaat eten. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Zo blijven de smaak en kwaliteit behouden. Chili opwarmen? Breng al roerend op laag vuur aan de kook en serveer stomend heet.

Gezonde chili con carne

Is gezond eten jouw goede voornemen? Deze chili con carne past daar perfect bij! Dit gezonde gerecht zit vol bonen, groente en mager gehakt en serveer je met een frisse korianderspread en zilvervliesrijst. Een heerlijke en healthy opwarmer voor koude dagen. 
00:32