Chili con carne
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne: de rijke, warme en pittige smaken in deze stoof maken dit gerecht tot ultiem comfortfood. Chili con carne komt oorspronkelijk niet uit Mexico, maar uit Amerika, waar het ook wel een bowl o’ red wordt genoemd. En zelfs zónder bonen wordt gemaakt.

Chili con carne recepten

Snelle chili maken
Snelle chili maken

Snelle chili maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 blik chilibonen
  • 1 blikje maiskorrels
  • 3 trostomaten
  • 1 pak tacoschelpen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 schaal runderreepjes
  • 1 potje salsasaus mild
  • 1 zak ijsbergsla
Zet producten op mijn lijst
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de chilibonen, mais en tomaten in een schaal en schep om. Verwarm de tacoschelpen ca. 5 min. in de oven.
  2. Verhit ondertussen de olie in een wok en roerbak de runderreepjes 3 min. met peper en zout. Voeg de salsasaus toe en warm nog 2 min. door.
  3. Verdeel de warme tacoschelpen over 4 borden. Verdeel eerst de ijsbergsla over de schelpen en schep dan het vlees met de saus erin. Serveer met de bonensalade. Lekker met zure room (bekertje 125 ml).
Chili con carne uit Texas
Chili con carne uit Texas

Chili con carne uit Texas

Als je chili con carne zoals we het in Nederland maken, in Texas serveert, krijg je waarschijnlijk ruzie. Verschil? Geen bonen, tomaten en gehakt, maar stukjes vlees, pepers en kruiden. Chili is de trots van Texas en sinds 1977 zelfs de official state dish. De precieze oorsprong is onbekend, maar het schijnt al sinds begin 1800 te worden gemaakt. Rond 1880 waren er in San Antonio zelfs chilistands, de eerste ‘foodtrucks’ in Amerika dus. In 1893 werd het gerecht gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling en sindsdien is het populair.

Variaties van chili con carne

In Amerika zijn er per regio verschillende streek-chili’s en worden er ook chili ‘cook off’s’ gehouden, waar deelnemers proberen een zo intens mogelijke smaak te creëren. Bij Allerhande doen we daar natuurlijk graag aan mee! Zo hebben we naast een versie zonder vlees (chili sin carne) ook chili con carne met chorizo voor op de camping en als ovenschotel met tortillachips. Of maak chili eens in een wrap als tacobowl! Voor een echt intense smaak kun je – geloof het of niet – aan je chili con carne ook chocolade en koffie toevoegen.

Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Chili con carne kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Invriezen? Dat kan! Chili is ingevroren 3 maanden houdbaar. Zorg dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje. Zo kan de chili con carne bij het vriezen uitzetten en barst je bakje niet. Vries de chili in zonder crème fraîche; voeg dit pas toe als je de chili gaat eten. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Zo blijven de smaak en kwaliteit behouden. Chili opwarmen? Breng al roerend op laag vuur aan de kook en serveer stomend heet.

Gezonde chili con carne

Is gezond eten jouw goede voornemen? Deze chili con carne past daar perfect bij! Dit gezonde gerecht zit vol bonen, groente en mager gehakt en serveer je met een frisse korianderspread en zilvervliesrijst. Een heerlijke en healthy opwarmer voor koude dagen. 
00:32