Havermout

Ja, je kunt natuurlijk pap maken van havermout. Maar wat dacht je van muffins? Of smoothies? Door zijn neutrale, nootachtige smaak kun je havermout zowel in zoete als hartige gerechten verwerken.

Havermout recepten

Havermoutpap met banaan en walnoten
Havermoutpap met banaan en walnoten

Havermoutpap met banaan en walnoten

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 500 ml halfvolle melk
  • 50 g havermout
  • 1 banaan
  • 30 g ongebrande walnoten
Zet producten op mijn lijst
  1. Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat 2 min. op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat 5 min. staan. Snijd ondertussen de banaan in plakjes en hak de walnoten grof. Verdeel de havermout over de kommen en garneer de havermout met de banaan en walnoten.

Is havermout gezond?

Havermout is gezond. Het wordt gemaakt van geplette of hele haverkorrels. Dit zijn volkorengranen die rijk zijn aan vezels, magnesium, fosfor, zink en vitamine B1. Havermout is ook een bron van ijzer en koper. Er is wetenschappelijk bewezen dat de oplosbare vezels in havermout het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.

Moet je havermout koken?

Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt. Havermout is ook een goede toevoeging aan smoothies, om ze lekker dik te maken. Door havermout van tevoren te roosteren in een droge koekenpan, komt de nootachtige smaak nog meer naar boven en dat is wel zo lekker in bijvoorbeeld deze hartige granola.

Is havermout glutenvrij?

Havermout is van zichzelf glutenvrij, maar er is altijd kruisbesmetting met andere granen van het land aanwezig. Havermout is dus alleen geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor gluten als er expliciet op staat dat het glutenvrij is. In de meeste gevallen is dit niet het geval.

Hoe varieer je met havermout?

Met havermout kun je veel variëren. Naast warme havermoutpap kun je er overnight oats mee maken: koude havermoutpap oftewel havermout geweekt in (plantaardige) melk. Naast in een smoothie kun je het ook makkelijk verwerken in bijvoorbeeld granola, crumble of zelfgemaakte repen. Verder leent havermout zich er ook voor om meel van te maken, waardoor je het op dezelfde manier kunt verwerken als meel of bloem. Je kunt het zoet gebruiken in bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken, taarten, cakes, koekjes en muffins of hartig in een vegetarische burger met groenten.

Havermoutpannenkoeken met bosbessenjam

Havermoutpannenkoeken for breakfast! En alsof pannenkoekjes van havermout nog niet lekker genoeg waren, krijgen deze pancakes nét dat beetje extra door de homemade bosbessenjam gemaakt van diepvriesfruit. Een gezond ontbijt om van te smullen dus!
00:26