‘Vroegâh’ werd gehakt veelal op woensdag gegeten (als restproduct van het op maandag geslachte vlees), maar tegenwoordig kun je allerlei soorten gehakt gebruiken in tal van gerechten.

Woensdag gehaktdag
Inderdaad de titel van een roman, maar de term komt oorspronkelijk van vroeger. Op maandag werd het vlees geslacht, op dinsdag uitgebeend, en wat er nog van over was werd door de gehaktmolen gedraaid en op woensdag als gehakt verkocht.

Mooie prijs
Een andere lezing is dat de term in 1949 bedacht werd door een slager die meedeed aan een prijsvraag (en daar 25 gulden mee won). Hoe het ook zij: tegenwoordig is gehakt meer dan restvlees en worden er betere en smaakvollere delen van dieren gebruikt.

Half om wat?
Bij lams- of rundergehakt is het duidelijk wat het is maar waar bestaat half-om-half gehakt eigenlijk uit? Je kunt het afleiden uit de naam: half-om-half is een mengsel van zowel rund- als varkensvlees, waarbij het verschil in verhouding maximaal10 % mag zijn.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.