‘Vroegâh’ werd gehakt veelal op woensdag gegeten (als restproduct van het op maandag geslachte vlees), maar tegenwoordig kun je allerlei soorten gehakt gebruiken in tal van gerechten.

Woensdag gehaktdag
Inderdaad de titel van een roman, maar de term komt oorspronkelijk van vroeger. Op maandag werd het vlees geslacht, op dinsdag uitgebeend, en wat er nog van over was werd door de gehaktmolen gedraaid en op woensdag als gehakt verkocht.

Mooie prijs
Een andere lezing is dat de term in 1949 bedacht werd door een slager die meedeed aan een prijsvraag (en daar 25 gulden mee won). Hoe het ook zij: tegenwoordig is gehakt meer dan restvlees en worden er betere en smaakvollere delen van dieren gebruikt.

Half om wat?
Bij lams- of rundergehakt is het duidelijk wat het is maar waar bestaat half-om-half gehakt eigenlijk uit? Je kunt het afleiden uit de naam: half-om-half is een mengsel van zowel rund- als varkensvlees, waarbij het verschil in verhouding maximaal10 % mag zijn.

Lees meer

Gehakt (929)

sorteer op
recept Rijst met tofu­ge­hakt en pad­de­stoe­len

Rijst met tofu­ge­hakt en pad­de­stoe­len

20 min.
(63)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes met sja­lot­ten-jus

Ge­hakt­bal­le­tjes met sja­lot­ten-jus

30 min.
(22)
recept Ge­hakt­muf­fins met bloem­kool uit de wok

Ge­hakt­muf­fins met bloem­kool uit de wok

50 min.
(52)
recept Thai­se ge­hakt­bal­le­tjes met pak­soi

Thai­se ge­hakt­bal­le­tjes met pak­soi

30 min.
(323)
recept Oos­ter­se sa­la­de met fijn­ge­hak­te tofu

Oos­ter­se sa­la­de met fijn­ge­hak­te tofu

15 min.
(47)
recept Lin­gui­ne met kip­ge­hakt­bal­le­tjes

Lin­gui­ne met kip­ge­hakt­bal­le­tjes

40 min.
(92)
recept Kip­ge­hakt-par­me­zaan­bal­le­tjes

Kip­ge­hakt-par­me­zaan­bal­le­tjes

1 u. 5 min.
(44)
recept Ge­hakt­scho­tel met room­kaaspu­ree

Ge­hakt­scho­tel met room­kaaspu­ree

35 min.
(357)
recept Zweed­se ge­hakt­bal­le­tjes met pu­ree

Zweed­se ge­hakt­bal­le­tjes met pu­ree

30 min.
(21)
recept Ita­li­aan­se roer­bak met ve­ga­ge­hakt

Ita­li­aan­se roer­bak met ve­ga­ge­hakt

15 min.
(73)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes met chi­michur­ri

Ge­hakt­bal­le­tjes met chi­michur­ri

30 min.
(20)
recept Ita­li­aan­se ge­hakt­bal­len met rös­ti

Ita­li­aan­se ge­hakt­bal­len met rös­ti

50 min.
(20)
recept Noe­dels met kip­ge­hakt & hoi­sin wok­saus

Noe­dels met kip­ge­hakt & hoi­sin wok­saus

15 min.
(9)
recept Een­vou­di­ge ge­hakt­ha­chee met rijst

Een­vou­di­ge ge­hakt­ha­chee met rijst

30 min.
(348)
recept Reu­zen­ge­hakt­schijf met boon­tjes

Reu­zen­ge­hakt­schijf met boon­tjes

30 min.
(14)
recept La­sag­ne­rol­le­tjes ge­vuld met ge­hakt en ri­cot­ta uit de oven

La­sag­ne­rol­le­tjes ge­vuld met ge­hakt en ri­cot­ta uit de oven

1 uur
(91)
recept Spa­ghet­ti met ho­me­ma­de Ita­li­aan­se ge­hakt­bal­le­tjes

Spa­ghet­ti met ho­me­ma­de Ita­li­aan­se ge­hakt­bal­le­tjes

25 min.
(9)
recept Ge­stoom­de krab-kip­ge­hakt- bal­le­tjes

Ge­stoom­de krab-kip­ge­hakt- bal­le­tjes

22 min.
(33)
recept Pap­par­del­le met to­ma­ten-ge­hakt­saus

Pap­par­del­le met to­ma­ten-ge­hakt­saus

17 min.
(38)
recept Spaan­se ge­hakt­bal­le­tjes Al-An­dal­us

Spaan­se ge­hakt­bal­le­tjes Al-An­dal­us

25 min.
(35)
recept Kip­ge­hakt­bal­le­tjes en pi­la­v met bo­nen

Kip­ge­hakt­bal­le­tjes en pi­la­v met bo­nen

15 min.
(28)
recept Au­ber­gi­nela­sag­ne met no­ten­ge­hakt

Au­ber­gi­nela­sag­ne met no­ten­ge­hakt

45 min.
(109)
recept Wrap met ge­kruid ve­ga­ge­hakt, rijst en bo­nen

Wrap met ge­kruid ve­ga­ge­hakt, rijst en bo­nen

20 min.
(54)
recept Zoet­zu­re ge­hakt­bal­le­tjes met rijst

Zoet­zu­re ge­hakt­bal­le­tjes met rijst

10 min.
(142)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.