Cannelloni

Ciao cannelloni! Deze pastasoort is een echte beauty. Vul ’m met wat je maar lekker vindt; succes verzekerd. Niet te verwarren met ‘cannellini’, een bonensoort, of ‘cannoli’, want dát is een Siciliaans dessert.

Cannelloni recepten

Hoe maak je een goedgevulde cannelloni?
Hoe maak je een goedgevulde cannelloni?

Hoe maak je een goedgevulde cannelloni?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 ui
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 350 g vegetarisch gehakt
  • 600 g verse spinazie
  • 250 g ricotta
  • 1 mespunt gedroogde nootmuskaat
  • 250 g cannelloni
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tomatensaus
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (22 x 28 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snipper de ui. Verhit ⅔ van de olie en fruit de ui 2 min. op laag vuur. Zet het vuur hoger en bak het fijngehakt 2 min. mee. Breng op smaak met peper en evt. zout.
  2. Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de spinazie op middelhoog vuur 3 min. Laat uitlekken in een vergiet en druk met een lepel het vocht eruit. Snijd de spinazie fijn. Meng het fijngehakt met de spinazie en ricotta. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Vul de cannelloni met het gehakt-spinaziemengsel. Leg naast elkaar in de ovenschaal. Meng de mascarpone met de tomatensaus en verdeel de saus over de schaal. Bak de cannelloni in ca. 40 min. goudbruin en gaar in de oven.

Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni kun je gemakkelijk thuis maken van verse lasagnebladen. Eerst maak je apart de vulling die je op de lasagnebladen schept, vervolgens rol je de bladen op. Eventueel maak je de cannelloni na het oprollen af met extra kaas, waarna je ze bakt in de oven. Soms wordt de pasta ook nog overgoten met een béchamelsaus voor nog meer romigheid, maar dat hóéft niet.

Welke vulling in de cannelloni?

De mogelijkheden voor het vullen van cannelloni zijn eindeloos. Zo kun je deze verse pasta vullen met aubergine en ricotta, tomaten en geitenkaas, paprika en magor of wintergroenten. Een kinderfavoriet, zeker deze versie met tomatensaus en gehakt.

Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert serveren is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk bestaat daarover wat verwarring vanwege de zoete Siciliaanse delicatesse ‘cannoli’. Paar letters verschil in taal, maar een wereld van verschil in type gerecht. Cannoli is namelijk juist perfect als dessert, maak bijvoorbeeld deze cannoli met citrus.

Wat is cannelloni?

Cannelloni is een buisvormige, gevulde pasta. In het Italiaans betekent het ‘grote pijpen’. Je kunt gedroogde pasta voor cannelloni kant-en-klaar kopen en die vullen, of verse lasagnebladen gebruiken. Dat laatste werkt gemakkelijker, omdat de gedroogde buisvormige pasta wat lastiger te vullen is. Je kunt de vulling dan op de verse lasagnebladen scheppen, die oprollen en overgieten met (béchamel)saus.

Cannelloni met geitenkaas

Zelf cannelloni maken kan je eenvoudig met verse lasagnevellen doen. Deze cannelloni maken wij zonder vlees of vis en met geitenkaas en lekker veel groente.Tomatensaus makenSnijd 2 tenen knoflook fijn. Halveer 200 g tomaatjes. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur.  Voeg de tomaat, tijm,  1 el azijn en 425 ml gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en stoof 15 min. op laag vuur.Vulling makenVerwarm de oven voor op 190 °C. Verwarm ondertussen 1 el olie in een wok en roerbak 800 g Italiaanse roerbak groente en 400 g cavalo nero in 7 min. gaar. Voeg 150 g geitenkaas en 32,5 g pijnboompitten toe en verwarm 3 min.Cannelloni vullenNeem een vers lasagneblad en schep over de breedte een lepel groente. Rol op en leg in de ovenschaal. Herhaal met 250 g lasagnebladen.Cannelloni in de ovenGiet de tomatensaus over de cannelloni, verdeel 50 g geitenkaas erover en bestrooi met 32,5 g pijnboompitten.  Zet in de oven en bak in 20 min. gaar.
00:57