Cannelloni
Cannelloni

Cannelloni

Ciao cannelloni! Deze pastasoort is een echte beauty. Vul ’m met wat je maar lekker vindt; succes verzekerd. Niet te verwarren met ‘cannellini’, een bonensoort, of ‘cannoli’, want dát is een Siciliaans dessert.

Cannelloni recepten

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken
Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 teen knoflook
  • 400 g tomatenblokjes
  • 44 g mix voor Italiaanse gehaktsaus
  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 100 ml kraanwater
  • 1 kg diepvries spinazie à la crème
  • 250 g cannelloni
  • 150 g geraspte jong belegen kaas
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 30)
  1. Snijd de knoflook fijn. Verhit de tomatenblokjes in een hapjespan met de knoflook en kruidenmix. Voeg het gehakt, de tomatenpuree en het water toe en roer los met een spatel. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Schep regelmatig om.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Doe de spinazie in een ruime pan en laat op laag vuur in 10 min. ontdooien. Schep regelmatig om. Vul de cannelloni met de gehaktsaus. Vet de ovenschaal in. Leg de cannelloni naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de spinazie en verdeel de kaas erover. Bak de cannelloni in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Cannelloni maken: hoe doe je dat?
Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni kun je gemakkelijk thuis maken van verse lasagnebladen. Eerst maak je apart de vulling die je op de lasagnebladen schept, vervolgens rol je de bladen op. Eventueel maak je de cannelloni na het oprollen af met extra kaas, waarna je ze bakt in de oven. Soms wordt de pasta ook nog overgoten met een béchamelsaus voor nog meer romigheid, maar dat hóéft niet.

Welke vulling in de cannelloni?

De mogelijkheden voor het vullen van cannelloni zijn eindeloos. Zo kun je deze verse pasta vullen met aubergine en ricotta, tomaten en geitenkaas, paprika en magor of wintergroenten. Een kinderfavoriet, zeker deze versie met tomatensaus en gehakt.

Welke vulling in de cannelloni?
Welke vulling in de cannelloni?
Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?
Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert serveren is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk bestaat daarover wat verwarring vanwege de zoete Siciliaanse delicatesse ‘cannoli’. Paar letters verschil in taal, maar een wereld van verschil in type gerecht. Cannoli is namelijk juist perfect als dessert, maak bijvoorbeeld deze cannoli met citrus.

Wat is cannelloni?

Cannelloni is een buisvormige, gevulde pasta. In het Italiaans betekent het ‘grote pijpen’. Je kunt gedroogde pasta voor cannelloni kant-en-klaar kopen en die vullen, of verse lasagnebladen gebruiken. Dat laatste werkt gemakkelijker, omdat de gedroogde buisvormige pasta wat lastiger te vullen is. Je kunt de vulling dan op de verse lasagnebladen scheppen, die oprollen en overgieten met (béchamel)saus.

Wat is cannelloni?
Wat is cannelloni?

Cannelloni met geitenkaas

Zelf cannelloni maken kan je eenvoudig met verse lasagnevellen doen. Deze cannelloni maken wij zonder vlees of vis en met geitenkaas en lekker veel groente.Tomatensaus makenSnijd 2 tenen knoflook fijn. Halveer 200 g tomaatjes. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur.  Voeg de tomaat, tijm,  1 el azijn en 425 ml gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en stoof 15 min. op laag vuur.Vulling makenVerwarm de oven voor op 190 °C. Verwarm ondertussen 1 el olie in een wok en roerbak 800 g Italiaanse roerbak groente en 400 g cavalo nero in 7 min. gaar. Voeg 150 g geitenkaas en 32,5 g pijnboompitten toe en verwarm 3 min.Cannelloni vullenNeem een vers lasagneblad en schep over de breedte een lepel groente. Rol op en leg in de ovenschaal. Herhaal met 250 g lasagnebladen.Cannelloni in de ovenGiet de tomatensaus over de cannelloni, verdeel 50 g geitenkaas erover en bestrooi met 32,5 g pijnboompitten.  Zet in de oven en bak in 20 min. gaar.
00:57