Rood, groen of wit: de koolfamilie vormt een bontgekleurd gezelschap. Leuk: de meeste zijn van oer-Hollandse bodem. Rodekool geraspt in een salade, witte kool in een wokgerecht of groene kool door een stamppot. Iedere kleur heeft z’n eigen karakter en smaak.

Rodekool
Als er íets is dat we graag eten in de winter is het rodekool, maar een typische wintergroente is het niet. Rodekool is het hele jaar door verkrijgbaar. Door de dieprode kleur van de kool is-ie mooi te gebruiken in een salade. Of maak weer eens een klassiek rodekoolgerecht met port en pruimen. Lekker olds-kool.

Groene kool
De groene variant wordt ook wel savooiekool genoemd en is te herkennen aan het bobbelige blad met gekrulde randjes. Groene kool leent zich goed voor een stamppot, maar is ook heel leuk om te gebruiken als een soort wraps, gevuld met rijst of gehakt bijvoorbeeld. Of gekookt en geserveerd met geraspte kaas, ook heerlijk.

Witte kool
Net als rodekool doen witte kool en spitskool het heel goed in een salade. Maak er bijvoorbeeld een frisse, Amerikaanse coleslaw mee. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er volop mee variëren. Ook lekker: fijngesneden door de nasi of bami.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.