Ramadan recepten
Ramadan recepten

Ramadan recepten

Ramadan: dertig dagen vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dus als het buiten donker is, mag er weer worden gegeten en gedronken. En hoewel de ramadan dit jaar anders is dan andere jaren, wensen wij met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!

Harira maken
Harira maken

Harira maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 middelgrote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 15 g verse platte peterselie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl harissa
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 350 g AH Biologisch kikkererwten in pot
  • 1/2 struik bleekselderij
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 1 liter water
  • 100 g Valle del sole rode splitlinzen
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine
  1. Snijd de ui, knoflook en peterselie (alleen de blaadjes) grof. Maal in de keukenmachine de ui, knoflook, komijn, kurkuma, kaneel, harissa en de helft van de peterselie fijn tot kruidenpasta.
  2. Verhit de olie in een soeppan. Fruit hierin de kruidenpasta 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 3 min. rul. Spoel ondertussen de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken. Spoel de bleekselderij af onder koud stromend water en snijd in kleine boogjes.
  3. Voeg de tomatenblokjes en het water aan het gehakt toe en breng aan de kook. Voeg de kikkererwten, bleekselderij en linzen toe. Laat de soep 10 min. op laag vuur met de deksel erop zachtjes koken. Roer af en toe. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen. Bestrooi met de rest van de peterselie.

Wat zijn lekkere ramadanrecepten voor iftar?

Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.

Iftar in verschillende landen

Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Baklava

 
00:51