Aspergeseizoen: staat in hoofdletters genoteerd in de foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet zo lang. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept.

Groene of witte asperges?
Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn? De witte zijn onder de grond geoogst en vervolgens uit het licht gehouden, de groene hebben wel met hun kopje in de zon gestaan. Witte asperges moet je goed schillen, omdat ze anders bitter smaken. Bij groene asperges is dat niet nodig. Voor beide geldt: snijd de houtige onderkant er even af.

Wokken
Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg. Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair. Bekijk de kookles asperges koken voor meer tips.

Zo ging het vroeger
Al in de oudheid werden asperges (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) gebruikt als geneeskrachtig kruid. In Egyptische piramides zijn al afbeeldingen gevonden van asperges. De oude Grieken aten ze net als wij, als groenten bij de maaltijd. Sindsdien heeft de asperge zich verspreid over de rest van Europa. De Fransen gingen er als eersten enthousiast mee aan de slag. Sinds de negentiende eeuw kent ook Nederland veel aspergebedden.

Aspergeseizoen
De koningin van de groenten kunnen we niet het hele jaar serveren. Witte asperges van Hollandse bodem zijn betrekkelijk kort verkrijgbaar, namelijk van half april tot 24 juni (St. Jan). De rest van het jaar worden de aspergeplanten met rust gelaten, zodat ze de tijd krijgen om te groeien.

Lees meer

Asperge recepten (369)

sorteer op
recept Zee­wolf met broc­co­li, peul­tjes en as­per­ges

Zee­wolf met broc­co­li, peul­tjes en as­per­ges

35 min.
(10)
recept Ro­mi­ge as­per­ge-aard­ap­pel­gra­tin

Ro­mi­ge as­per­ge-aard­ap­pel­gra­tin

40 min.
(86)
recept As­per­ge-erw­ten­f­rit­ta­ta met sel­de­rij­olie

As­per­ge-erw­ten­f­rit­ta­ta met sel­de­rij­olie

35 min.
(11)
recept Mos­terd­soep met as­per­ge en ham

Mos­terd­soep met as­per­ge en ham

25 min.
(23)
recept As­per­ge-ham­bak­jes

As­per­ge-ham­bak­jes

15 min.
(36)
recept As­per­ge-kip­cock­tail

As­per­ge-kip­cock­tail

10 min.
(127)
recept As­per­ge-ham­rol­le­tjes in fi­lo­deeg

As­per­ge-ham­rol­le­tjes in fi­lo­deeg

20 min.
(53)
recept As­per­ge-zalm­pak­ket­je

As­per­ge-zalm­pak­ket­je

30 min.
(104)
recept Kip en as­per­ge frit­to

Kip en as­per­ge frit­to

20 min.
(16)
recept Spa­ghet­ti van as­per­ge met een ro­mi­ge ham­saus

Spa­ghet­ti van as­per­ge met een ro­mi­ge ham­saus

30 min.
(42)
recept Pas­ta met as­per­ge-cham­pig­non­saus

Pas­ta met as­per­ge-cham­pig­non­saus

20 min.
(30)
recept As­per­ge-kriel­sa­la­de à la fla­man­de

As­per­ge-kriel­sa­la­de à la fla­man­de

45 min.
(40)
recept Co­quil­les met as­per­ge & ba­by­spi­na­zie

Co­quil­les met as­per­ge & ba­by­spi­na­zie

45 min.
(18)
recept Pit­ti­ge kip­spies­jes met zoe­te chut­ney en as­per­ge-rijst­sa­la­de

Pit­ti­ge kip­spies­jes met zoe­te chut­ney en as­per­ge-rijst­sa­la­de

30 min.
(24)
recept As­per­ge-tem­pu­ra

As­per­ge-tem­pu­ra

45 min.
(17)
recept Ro­mi­ge gnoc­chi met ham en as­per­ge

Ro­mi­ge gnoc­chi met ham en as­per­ge

20 min.
(63)
recept Groe­ne as­per­ge- en avo­ca­do­soep

Groe­ne as­per­ge- en avo­ca­do­soep

10 min.
(162)
recept As­per­ge-pe­ter­se­lie­pan­ne­tje uit de oven

As­per­ge-pe­ter­se­lie­pan­ne­tje uit de oven

50 min.
(77)
recept As­per­g­e­ta­gli­a­tel­le met warm­ge­rook­te zalm en ei

As­per­g­e­ta­gli­a­tel­le met warm­ge­rook­te zalm en ei

20 min.
(7)
recept As­per­ge­roer­bak met eda­ma­me en ko­ri­an­der­dres­sing

As­per­ge­roer­bak met eda­ma­me en ko­ri­an­der­dres­sing

35 min.
(36)
recept Zalm­pak­ket­jes met as­per­ges en wit­te kaas

Zalm­pak­ket­jes met as­per­ges en wit­te kaas

35 min.
(110)
recept Ter­ri­ne van ge­rook­te-kip­mous­se met as­per­ges

Ter­ri­ne van ge­rook­te-kip­mous­se met as­per­ges

2 u. 50 min.
(44)
recept Roer­bak van quinoa, as­per­ges en zalm

Roer­bak van quinoa, as­per­ges en zalm

25 min.
(94)
recept As­per­ges met zalm­room en tuin­kers

As­per­ges met zalm­room en tuin­kers

30 min.
(54)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.