Aspergeseizoen: staat in hoofdletters genoteerd in de foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet zo lang. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept. Je bestelt ze supermakkelijk op ah.nl/asperges

Groene of witte asperges?
Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn? De witte zijn onder de grond geoogst en vervolgens uit het licht gehouden, de groene hebben wel met hun kopje in de zon gestaan. Witte asperges moet je goed schillen, omdat ze anders bitter smaken. Bij groene asperges is dat niet nodig. Voor beide geldt: snijd de houtige onderkant er even af.

Wokken
Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg. Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair. Bekijk de kookles asperges koken voor meer tips.

Zo ging het vroeger
Al in de oudheid werden asperges (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) gebruikt als geneeskrachtig kruid. In Egyptische piramides zijn al afbeeldingen gevonden van asperges. De oude Grieken aten ze net als wij, als groenten bij de maaltijd. Sindsdien heeft de asperge zich verspreid over de rest van Europa. De Fransen gingen er als eersten enthousiast mee aan de slag. Sinds de negentiende eeuw kent ook Nederland veel aspergebedden.

Aspergeseizoen
De koningin van de groenten kunnen we niet het hele jaar serveren. Witte asperges van Hollandse bodem zijn betrekkelijk kort verkrijgbaar, namelijk van half april tot 24 juni (St. Jan). De rest van het jaar worden de aspergeplanten met rust gelaten, zodat ze de tijd krijgen om te groeien.

Lees meer

Asperge recepten (395)

sorteer op
recept Ra­vi­o­li met as­per­ges & gar­na­len

Ra­vi­o­li met as­per­ges & gar­na­len

20 min.
(4)
recept Groe­ne as­per­ges met bla­der­deeg

Groe­ne as­per­ges met bla­der­deeg

20 min.
(1)
recept As­per­ge-zalm­spie­sen met wa­sa­bi­mayo

As­per­ge-zalm­spie­sen met wa­sa­bi­mayo

20 min.
(1)
recept Gei­ten­kaas­sa­la­de met blau­we bes­sen-bal­sa­mi­co­dres­sing

Gei­ten­kaas­sa­la­de met blau­we bes­sen-bal­sa­mi­co­dres­sing

25 min.
(6)
recept Sa­la­de van ge­schaaf­de rau­we as­per­ges met veld­sla en rau­we ham

Sa­la­de van ge­schaaf­de rau­we as­per­ges met veld­sla en rau­we ham

20 min.
(1)
recept Plaat­taart met groe­ne as­per­ges, ge­rook­te ach­ter­ham & ge­kook­te ei­e­ren

Plaat­taart met groe­ne as­per­ges, ge­rook­te ach­ter­ham & ge­kook­te ei­e­ren

30 min.
(2)
recept Len­te­qui­che met as­per­ges, broc­co­li en gar­na­len

Len­te­qui­che met as­per­ges, broc­co­li en gar­na­len

1 u. 25 min.
(11)
recept Ont­bijt­piz­za met len­te­groen­ten en ge­bak­ken ei

Ont­bijt­piz­za met len­te­groen­ten en ge­bak­ken ei

18 min.
(4)
recept Groe­ne len­te­mi­ne­stro­ne met Hol­land­se gar­na­len & ka­bel­jauw

Groe­ne len­te­mi­ne­stro­ne met Hol­land­se gar­na­len & ka­bel­jauw

30 min.
(6)
recept Groe­ne-groen­te­soep­je met as­per­ge­tips en pan­cet­ta

Groe­ne-groen­te­soep­je met as­per­ge­tips en pan­cet­ta

20 min.
(4)
recept Bloem­kool­rijst met roer­ge­bak­ken bief­stuk & as­per­ge­broc­co­li

Bloem­kool­rijst met roer­ge­bak­ken bief­stuk & as­per­ge­broc­co­li

15 min.
(9)
recept Sper­zie­bo­nen & as­per­ge­broc­co­li met ci­troendres­sing & wal­no­ten

Sper­zie­bo­nen & as­per­ge­broc­co­li met ci­troend­res­sing & wal­no­ten

15 min.
(1)
recept Groe­ne as­per­ges met ge­pof­te cher­ry­to­maat­jes & fris­se yog­hurt

Groe­ne as­per­ges met ge­pof­te cher­ry­to­maat­jes & fris­se yog­hurt

10 min.
(1)
recept Warm­ge­rook­te zalm met groe­ne as­per­ges, kap­pe­rap­pel­tjes & ei

Warm­ge­rook­te zalm met groe­ne as­per­ges, kap­pe­rap­pel­tjes & ei

20 min.
(3)
recept Pas­tei­tjes met groe­ne-as­per­gera­gout, dra­gon & dop­erw­ten

Pas­tei­tjes met groe­ne-as­per­ge­ra­gout, dra­gon & dop­erw­ten

25 min.
(1)
recept Kro­kan­te pro­s­ci­ut­to­bak­jes met as­per­ge­tips & buf­fel­moz­za­rel­la

Kro­kan­te pro­s­ci­ut­to­bak­jes met as­per­ge­tips & buf­fel­moz­za­rel­la

20 min.
(3)
recept Been­ham met oven­aard­ap­pe­len en as­per­ges in spek

Been­ham met oven­aard­ap­pe­len en as­per­ges in spek

2 uur
(2)
recept Eggs be­ne­dict

Eggs be­ne­dict

30 min.
(2)
recept Groen­teroer­bak met zil­ver­vlies­rijst en ome­letreep­jes

Groen­teroer­bak met zil­ver­vlies­rijst en ome­le­treep­jes

20 min.
(7)
recept Ba­vet­te met ge­gril­de as­per­ges en zoe­te-aard­ap­pel­chips

Ba­vet­te met ge­gril­de as­per­ges en zoe­te-aard­ap­pel­chips

35 min.
(3)
recept Kal­koen­fi­let in room-so­ja­saus met groe­ne groen­ten en bloem­kool­rijst

Kal­koen­fi­let in room-so­ja­saus met groe­ne groen­ten en bloem­kool­rijst

15 min.
(11)
recept Sa­la­de van ge­gril­de groen­ten met to­nijn en pis­ta­che­no­ten

Sa­la­de van ge­gril­de groen­ten met to­nijn en pis­ta­che­no­ten

15 min.
(10)
recept Li­ba­ne­se wraps met fala­fel, wit­te kaas en ge­gril­de groen­ten

Li­ba­ne­se wraps met fa­la­fel, wit­te kaas en ge­gril­de groen­ten

50 min.
(37)
recept Pit­ti­ge een­pans­cur­ry­noe­dels met kip­dij­fi­let

Pit­ti­ge een­pans­cur­ry­noe­dels met kip­dij­fi­let

10 min.
(49)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.