Aspergeseizoen: staat in hoofdletters genoteerd in de foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet zo lang. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept.

Groene of witte asperges?
Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn? De witte zijn onder de grond geoogst en vervolgens uit het licht gehouden, de groene hebben wel met hun kopje in de zon gestaan. Witte asperges moet je goed schillen, omdat ze anders bitter smaken. Bij groene asperges is dat niet nodig. Voor beide geldt: snijd de houtige onderkant er even af.

Wokken
Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg. Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair. Bekijk de kookles asperges koken voor meer tips.

Zo ging het vroeger
Al in de oudheid werden asperges (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) gebruikt als geneeskrachtig kruid. In Egyptische piramides zijn al afbeeldingen gevonden van asperges. De oude Grieken aten ze net als wij, als groenten bij de maaltijd. Sindsdien heeft de asperge zich verspreid over de rest van Europa. De Fransen gingen er als eersten enthousiast mee aan de slag. Sinds de negentiende eeuw kent ook Nederland veel aspergebedden.

Aspergeseizoen
De koningin van de groenten kunnen we niet het hele jaar serveren. Witte asperges van Hollandse bodem zijn betrekkelijk kort verkrijgbaar, namelijk van half april tot 24 juni (St. Jan). De rest van het jaar worden de aspergeplanten met rust gelaten, zodat ze de tijd krijgen om te groeien.

Lees meer

Asperge recepten (372)

sorteer op
recept Pit­ti­ge een­pans­cur­ry­noe­dels met kip­dij­fi­let

Pit­ti­ge een­pans­cur­ry­noe­dels met kip­dij­fi­let

10 min.
(0)
recept Lin­zen-quinoa­bowl met ge­gril­de zalm en groen­te

Lin­zen-quinoa­bowl met ge­gril­de zalm en groen­te

15 min.
(0)
recept Bief­stuk­spie­sen met ge­gril­de groe­ne as­per­ges

Bief­stuk­spie­sen met ge­gril­de groe­ne as­per­ges

25 min.
(2)
recept Bie­ten­bur­gers van de BBQ

Bie­ten­bur­gers van de BBQ

30 min.
(3)
recept Naan met zalm in so­ja­saus & so­ja­bo­nen­spread

Naan met zalm in so­ja­saus & so­ja­bo­nen­spread

15 min.
(1)
recept Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

Fris­se ar­ti­sjok-pas­ta­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ser­ra­no­ham

15 min.
(15)
recept As­per­gera­gout in een pas­tei­bak­je

As­per­ge­ra­gout in een pas­tei­bak­je

25 min.
(3)
recept As­per­g­e­ta­gli­a­tel­le met warm­ge­rook­te zalm en ei

As­per­g­e­ta­gli­a­tel­le met warm­ge­rook­te zalm en ei

20 min.
(20)
recept Groen­te­plaat­taart met rau­we ham

Groen­te­plaat­taart met rau­we ham

35 min.
(14)
recept As­per­ge­piz­za

As­per­ge­piz­za

30 min.
(7)
recept Boe­ren­kaas­fon­due met len­te­groen­ten

Boe­ren­kaas­fon­due met len­te­groen­ten

35 min.
(0)
recept Zuur­de­sem­toast met ge­gril­de groen­ten en buf­fel­moz­za­rel­la

Zuur­de­sem­toast met ge­gril­de groen­ten en buf­fel­moz­za­rel­la

25 min.
(0)
recept Groe­ne shaks­hu­ka

Groe­ne shaks­hu­ka

20 min.
(13)
recept Groen­teo­me­let met ge­gril­de ma­kreel

Groen­teo­me­let met ge­gril­de ma­kreel

50 min.
(0)
recept Ge­po­cheer­de ei­e­ren met ro­de­wijn­saus en groe­ne as­per­ges

Ge­po­cheer­de ei­e­ren met ro­de­wijn­saus en groe­ne as­per­ges

35 min.
(5)
recept Kleur­rij­ke cru­di­tés

Kleur­rij­ke cru­di­tés

16 min.
(1)
recept Roer­bak van as­per­ge­broc­co­li, mi­hoen en bief­stuk

Roer­bak van as­per­ge­broc­co­li, mi­hoen en bief­stuk

15 min.
(5)
recept Pas­ta met to­nijn, spi­na­zie & as­per­ges

Pas­ta met to­nijn, spi­na­zie & as­per­ges

15 min.
(14)
recept Groen­te­piz­za met par­ra­no snip­pers

Groen­te­piz­za met par­ra­no snip­pers

20 min.
(1)
recept Lin­gui­ne met ca­pre­se kip in to­ma­ten­saus

Lin­gui­ne met ca­pre­se kip in to­ma­ten­saus

40 min.
(0)
recept Mi­ni­qui­ches met spek & groe­ne-as­per­ge­tips

Mi­ni­qui­ches met spek & groe­ne-as­per­ge­tips

45 min.
(2)
recept Ge­roos­ter­de-groen­te­pla­teau

Ge­roos­ter­de-groen­te­pla­teau

50 min.
(5)
recept Maal­tijd­sa­la­de met as­per­ges

Maal­tijd­sa­la­de met as­per­ges

37 min.
(4)
recept Ont­bijt­sa­la­de

Ont­bijt­sa­la­de

20 min.
(9)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.