Aspergeseizoen: staat in hoofdletters genoteerd in de foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet zo lang. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept.

Groene of witte asperges?
Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn? De witte zijn onder de grond geoogst en vervolgens uit het licht gehouden, de groene hebben wel met hun kopje in de zon gestaan. Witte asperges moet je goed schillen, omdat ze anders bitter smaken. Bij groene asperges is dat niet nodig. Voor beide geldt: snijd de houtige onderkant er even af.

Wokken
Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg. Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair. Bekijk de kookles asperges koken voor meer tips.

Zo ging het vroeger

Al in de oudheid werden asperges (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) gebruikt als geneeskrachtig kruid. In Egyptische piramides zijn al afbeeldingen gevonden van asperges. De oude Grieken aten ze net als wij, als groenten bij de maaltijd. Sindsdien heeft de asperge zich verspreid over de rest van Europa. De Fransen gingen er als eersten enthousiast mee aan de slag. Sinds de negentiende eeuw kent ook Nederland veel aspergebedden.

Aspergeseizoen

De koningin van de groenten kunnen we niet het hele jaar serveren. Witte asperges van Hollandse bodem zijn betrekkelijk kort verkrijgbaar, namelijk van half april tot 24 juni (St. Jan). De rest van het jaar worden de aspergeplanten met rust gelaten, zodat ze de tijd krijgen om te groeien.

Lees meer

As­per­ge re­cep­ten (320)

sorteer op
recept Ham-aspergetaartje met salade

Ham-as­per­ge­taartje met sa­la­de

(26)
25 min.
recept Zeewolf met broccoli, peultjes en asperges

Zee­wolf met broc­co­li, peul­tjes en as­per­ges

(10)
35 min.
recept Asperge-hamrolletjes in filodeeg

As­per­ge-ham­rol­le­tjes in fi­lo­deeg

(53)
20 min.
recept Pittige kipspiesjes met zoete chutney en asperge-rijstsalade

Pit­ti­ge kip­spies­jes met zoe­te chut­ney en as­per­ge-rijst­sa­la­de

(24)
30 min.
recept Asperge-peterseliepannetje uit de oven

As­per­ge-pe­ter­se­lie­pan­ne­tje uit de oven

(77)
50 min.
recept Asperge-erwtenfrittata met selderijolie

As­per­ge-erw­ten­f­rit­ta­ta met sel­de­rij­olie

(9)
35 min.
recept Asperge-kipcocktail

As­per­ge-kip­cock­tail

(126)
10 min.
recept Kip en asperge fritto

Kip en as­per­ge frit­to

(15)
20 min.
recept Pasta met asperge-champignonsaus

Pas­ta met as­per­ge-cham­pig­non­saus

(28)
20 min.
recept Asperge-zalmpakketje

As­per­ge-zalm­pak­ket­je

(104)
30 min.
recept Romige asperge-aardappelgratin

Ro­mi­ge as­per­ge-aard­ap­pel­gra­tin

(85)
40 min.
recept Romige gnocchi met ham en asperge

Ro­mi­ge gnoc­chi met ham en as­per­ge

(63)
20 min.
recept Asperge-hambakjes

As­per­ge-ham­bak­jes

(36)
15 min.
recept Asperge-krielsalade à la flamande

As­per­ge-kriel­sa­la­de à la fla­man­de

(39)
45 min.
recept Asperge-tempura

As­per­ge-tem­pu­ra

(17)
45 min.
recept Spaghetti van asperge met een romige hamsaus

Spa­ghet­ti van as­per­ge met een ro­mi­ge ham­saus

(42)
30 min.
recept Coquilles met asperge & babyspinazie

Co­quil­les met as­per­ge & ba­by­spi­na­zie

(15)
45 min.
recept Mosterdsoep met asperge en ham

Mos­terd­soep met as­per­ge en ham

(23)
25 min.
recept Groene asperge- en avocadosoep

Groe­ne as­per­ge- en avo­ca­do­soep

(161)
10 min.
recept Rolletjes van serranoham en pesto met groene asperges en
	 garnalen

Rol­le­tjes van ser­ra­no­ham en pes­to met groe­ne as­per­ges en gar­na­len

(11)
45 min.
recept Miniquiches met groene asperges en garnalen

Mi­ni­qui­ches met groe­ne as­per­ges en gar­na­len

(19)
40 min.
recept Roerbak van asperges en garnalen

Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len

(98)
25 min.
recept Asperges en courgettes met beenhamsaus

As­per­ges en cour­get­tes met been­ham­saus

(42)
30 min.
recept Voorjaarssalade met groene asperges, beenham en ei

Voor­jaars­sa­la­de met groe­ne as­per­ges, been­ham en ei

(21)
30 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.