Aspergeseizoen: staat in hoofdletters genoteerd in de foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet zo lang. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept.

Groene of witte asperges?
Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn? De witte zijn onder de grond geoogst en vervolgens uit het licht gehouden, de groene hebben wel met hun kopje in de zon gestaan. Witte asperges moet je goed schillen, omdat ze anders bitter smaken. Bij groene asperges is dat niet nodig. Voor beide geldt: snijd de houtige onderkant er even af.

Wokken
Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg. Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair. Bekijk de kookles asperges koken voor meer tips.

Zo ging het vroeger
Al in de oudheid werden asperges (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) gebruikt als geneeskrachtig kruid. In Egyptische piramides zijn al afbeeldingen gevonden van asperges. De oude Grieken aten ze net als wij, als groenten bij de maaltijd. Sindsdien heeft de asperge zich verspreid over de rest van Europa. De Fransen gingen er als eersten enthousiast mee aan de slag. Sinds de negentiende eeuw kent ook Nederland veel aspergebedden.

Aspergeseizoen
De koningin van de groenten kunnen we niet het hele jaar serveren. Witte asperges van Hollandse bodem zijn betrekkelijk kort verkrijgbaar, namelijk van half april tot 24 juni (St. Jan). De rest van het jaar worden de aspergeplanten met rust gelaten, zodat ze de tijd krijgen om te groeien.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.