Minder koolhydraten eten? Dat kan nog best even zoeken zijn naar de juiste mix op je bord. Wat kun je wel eten en welk gerecht zit bomvol met suiker? Deze recepten passen in een koolhydraatarm eetpatroon, van ontbijt tot diner.

Belangrijke energiebron
Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten een belangrijk deel van ons voedingspatroon. 'Koolhydraten' is een verzamelnaam voor zetmeel en verschillende soorten suikers. Je lichaam gebruikt deze stof als brandstof voor onder andere de spieren en hersenen. De koolhydraten die over zijn, worden omgezet in lichaamsvet. Daarnaast zijn vetten een belangrijke energiebron voor je lichaam en heb je eiwitten nodig als bouwstof.

Vlees, vis, zuivel en zaden
Minder koolhydraten eten en goed variëren kan prima. Met groenten, eieren, vis en vlees bijvoorbeeld. Ook zuivelproducten als kaas, boter en yoghurt bevatten weinig koolhydraten. Combineer je gerecht lekker met noten en zaden (ongezouten en niet geroosterd), dan zet je keer op keer iets lekkers op tafel.

Variëren met goede vetten
Die carbs kun je ook beperken door pasta, brood, rijst en aardappelen links te laten liggen. Vervang deze koolhydraatrijke producten door smaakvolle groenten en andere koolhydraatarme ingrediënten die veel eiwitten en goede vetten bevatten. Kies voor noten, zaden en vette vis als zalm, haring of makreel. Een zalmtartaar met mierikswortel is bijvoorbeeld een goed gerecht voor als je trek hebt in een zachte, frisse én koolhydraatarme maaltijd.

Een eitje in de ochtend
Gevarieerd eten helpt je om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen. Begin de dag met een eitje, kwark met noten of een smoothie en maak bijvoorbeeld een frisse salade of een gepureerde groentesoep als lunch. 's Avonds kun je vlees of vis met groenten eten, zoals gevulde rosbief met kastanjechampignons of kabeljauw in tomatenconsommé. Lekker koolhydraatarm en vol van smaak.

Lees meer

Kool­hy­draat­ar­me re­cep­ten (52)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.