Aardappelen
Aardappelen

Aardappelen

Van goudgele friet tot smeuïge stamppot, en van romige puree tot crunchy rösti: de aardappel is een multitalent. Ontdek alles over deze oer-Hollandse knol!

Aardappelrecepten

Aardappelgratin met dille en citroen
Aardappelgratin met dille en citroen

Aardappelgratin met dille en citroen

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg AH Excellent gourmande iets kruimige aardappel
  • 1 teen knoflook
  • 2 citroenen
  • 7½ g verse dille
  • 250 ml kookroom
  • 150 g geraspte kaas voor ovengratin
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ronde ovenschaal (Ø 20 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Snijd de knoflook fijn, boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Houd 2 takjes dille per 4 personen achter voor de garnering en snijd de rest fijn. Meng de knoflook, fijngesneden dille en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met (versgemalen) peper en zout. Zet de aardappelplakjes rechtop vanaf de rand in de ovenschaal en maak zo rondom een roospatroon. Schenk de room erover en bestrooi met de kaas.
  3. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek eventueel na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken. Garneer met de rest van de dille.
Welke aardappelsoorten zijn er?
Welke aardappelsoorten zijn er?

Welke aardappelsoorten zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten aardappelen: kruimig en vastkokend. Binnen die categorieën bestaan talloze rassen met prachtige namen: van Doré tot Eigenheimer. Het belangrijkste bij je keuze voor een type aardappel is dat je weet wat je ermee wilt maken. Voor bereidingen waarbij de aardappel stevig moet blijven (denk aan friet of gebakken aardappelen) kun je het beste kiezen voor een vastkokende aardappel. Als je wilt dat de aardappel lekker zacht wordt, bijvoorbeeld wanneer je ’m poft, of in een puree of stamppot, kies dan voor een kruimige.

Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?

Aardappelen kun je het beste droog, donker en koel bewaren, maar niet in de koelkast. Zorg ervoor dat er lucht bij de aardappelen kan. Daarmee verklein je de kans dat ze uitlopen: dat is wanneer de aardappel ontkiemt en er kleine ‘sprietjes’ uit groeien. De beste plekken om aardappelen te bewaren, zijn de kelder, de garage of een koel keukenkastje. Je kunt aardappelen ook invriezen. Schil en snijd ze dan eerst in partjes, kook 5 minuten, spoel af onder koud water en laat uitlekken. In een diepvriesbak of -zak zijn ze zo ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?
Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?
Hoeveel aardappelen reken je per persoon?
Hoeveel aardappelen reken je per persoon?

Hoeveel aardappelen reken je per persoon?

Hoeveel aardappelen je per persoon nodig hebt, hangt af van het gerecht dat je maakt. Als de aardappelen een belangrijk onderdeel van je maaltijd zijn, zoals in een puree of in een avg’tje, reken dan ongeveer 250 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Serveer je ze als bijgerecht, dan kun je iets minder gewicht per persoon aanhouden.

Aardappelen bakken

Wil je aardappelen bakken, dan kook je ze na het schillen in water met zout 10 minuten. Giet ze af en laat ze 3 minuten uitdampen met de deksel half op de pan. Je kunt ook geschilde aardappelen uit een zakje gebruiken. Deze moet je enkele minuten langer koken, omdat je ze bewaart in de koelkast en de temperatuur verschilt met verse aardappelen.
02:06