Cocktail
Cocktail

Cocktail

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: wij hebben het cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Hoe maak je een cosmopolitan cocktail?
Hoe maak je een cosmopolitan cocktail?

Hoe maak je een cosmopolitan cocktail?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 100 ml wodka
 • 60 ml Triple sec sinaasappellikeur
 • 120 ml cranberrysap
 • 2 limoenen
 • 4 ijsblokjes
 • 4 verse cranberry's
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • tapasprikkers
 • cocktailglazen
 1. Vul de cocktailshaker met de wodka, sinaasappellikeur, cranberrysap en limoensap. Doe er de ijsblokjes bij en schud goed. Snijd van de limoen 4 schijfjes.
 2. Schenk de cosmopolitan in de cocktailglazen. Garneer met een schijfje limoen en een cranberry.

Hoe maak je verschillende cocktails?

‘Shaken, not stirred’ is de beroemde uitspraak van James Bond. Bij het ‘shaken’ worden de dranken in een cocktailshaker met ijsblokjes geschud en daarna door een zeef in een glas gegoten. Voor het ‘stirren’ worden de ingrediënten in een mengglas geroerd en in een glas gegoten. Bij ‘builden’ wordt de cocktail direct in het drinkglas bereid omdat-ie niet gemengd hoeft te worden, of om een kleureffect te creëren. Door te ‘blenden’ worden ijs en bijvoorbeeld vers fruit eerst gemalen in een blender, waarna ze worden vermengd met de rest van de ingrediënten.

Welke cocktails zijn er?

Officieel is een cocktail een drankje waarin ten minste drie verschillende ingrediënten zijn gemengd. De basis van een cocktail is meestal een sterke drank, die je aanvult met bijvoorbeeld vruchtensap, frisdrank of een mousserende wijn. Tot slot kun je de cocktail extra smaak geven met garnituur. Er zijn eindeloos veel cocktails. Een aantal bekende zijn gin-tonic, Bloody Mary, Caipirinha en Bellini.

Welke drank gebruik je voor cocktails?

In een cocktail gebruik je een sterke drank, zoals wodka, gin, whisky, rum of tequila. Die vul je aan met bijvoorbeeld likeur, siroop, frisdrank, mousserende wijn of vruchtensap. Vaak worden door bartenders ‘bitters’ gebruikt om de cocktail verder op smaak te brengen. Voor een alcoholvrije cocktail, een mocktail dus, laat je natuurlijk de sterke drank weg. Denk aan een mocktail met alcoholvrij bier, kombucha of een virgin sangria. Er zijn tegenwoordig ook alcoholvrije ‘spirits’ te koop. Zo kun je bijvoorbeeld een gin-tonic maken zonder een druppel alcohol!

Tip voor een frisse zomerse cocktail

Ingrediënten:

 • 40 ml Fiorito Limoncello
 • 125 ml Tonic
 • IJsblokjes
 • Basilicum

Schenk de Fiorito Limoncello en de tonic in een groot glas, bijvoorbeeld een copa of tumbler, gevuld met ijsblokjes. ​Roer door en garneer met een paar blaadjes verse basilicum.

Cosmopolitan

Cocktails om zelf te maken. Zoals de cosmopolitan, met wodka, limoen-, sinaasappel- en cranberrysap is het de ultieme klassieker!Cosmopolitan maken:Vul een cocktailshaker met 100 milliliter wodka, 60 milliliter sinaasappellikeur, 120 milliliter cranberrysap en 20 milliliter limoensap. Doe er 4 ijsklontjes bij en schud goed. Snijd van 1 schoongeboende limoen 4 schijfjes. Schenk de cosmopolitan in de cocktailglazen. Garneer met een schijfje limoen en een cranberry. Zo maak je een cosmopolitan.
01:00