Van power ontbijt tot gevarieerd diner. Gezond eten een uitdaging? Welnee, als je zorgt voor variatie, wat minder suiker en een snufje minder zout, ben je al goed bezig. En ook muffins, hamburgers en pannenkoeken kunnen. Maar dan net iets gezonder.

Gevarieerd eten
Varieer, dat is key. Eet elke dag groente en fruit en zorg dat je voldoende koolhydraten en vezels binnen krijgt. Deze zitten bijvoorbeeld in brood, ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten, couscous, rijst en pasta. Vul je gezonde maaltijd afwisselend aan met vis, vlees of een vleesvervanger. Vis bevat goede vetzuren, en vlees en vleesvervangers bevatten ijzer, zo krijg je beide binnen.



Koken zonder vlees
Koken zonder vlees kan prima. Er zijn veel lekkere alternatieven, zoals peulvruchten (bonen, erwten, kapucijners of linzen), noten, pitten en pinda’s of vegetarische vleesvervangers. Maak één van onze favoriete gezonde recepten zonder vlees: cur¬ry met kik¬ker¬erw¬ten, ko¬kos¬melk en rijst of groentefriet met falafel en yoghurtsaus. Zo krijg je zonder vlees toch ijzer en vitamine B binnen.



Zuinig met zout

Breng je altijd alles op smaak met zout? Kijk dan eens op de verpakking van je boodschappen, want in veel producten zit namelijk al veel zout. Probeer niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. 


Suiker

Ook het zoete zusje suiker kun je het beste met mate eten. In sommige producten zit van nature al suiker, zoals fruit, honing, zuivel en zoete groenten (bijvoorbeeld wortel en biet). Aan veel andere producten worden suikers toegevoegd voor een lekkere zoete smaak.

Lees meer

Ge­zon­de re­cep­ten (208)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.