Koningsdag

We bakken oranje en rood-wit-blauw. Van wortelkoekjes, tot Hollandse taart en van Koninklijke bonbons tot cupcakes. Voor de koning, de vrijmarkt en voor onszelf.

Vrijmarkt

Geen volksfeest zonder tradities. Zo hebben wij de vrijmarkt. Steel de show met heerlijke hapjes. Wij bakken ze oranje en rood-wit-blauw. Wat dacht je van muffins met marsepein, party cakepops of marshmallowkoekjes? Voor de koning, de vrijmarkt en onszelf.

Oranje boven

Natuurlijk is oranje de naam van ons koningshuis en onze nationale kleur. Met sportevenementen, Koningsdag en in liedjes kun je om oranje niet heen. Maar waarom zit onze nationale kleur dan niet in de vlag? Ooit is dit wel het geval geweest. In de tijd van Willem van Oranje waren de kleuren van onze vlag: oranje, wit, blauw. Met oranje natuurlijk boven. Later is het oranje rood geworden. Waarom? Oranje zou van verre niet duidelijk te zien zijn en rood wel.

Oranje-frambozencupcakes
Oranje-frambozencupcakes

Oranje-frambozencupcakes

Ingrediënten

voor 12 porties
  • 125 g ongezouten roomboter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el volle melk
  • 225 g verse frambozen
  • 125 g poedersuiker
  • 3 el limonadesiroop sinaasappel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • papieren cupcakevormpjes
  • muffinvorm met 12 holtes
  • dik papier (gekleurd)
  1. Zet de oven aan op 200 °C en laat ‘m goed warm worden. Doe in elke holte van de muffinvorm een papieren cupcakevormpje. Mix met de mixer de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker net zo lang tot het bijna wit is. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor. Mix dan nog zeker 5 min. door.
  2. Zeef het bakmeel in een bolzeef boven de kom met beslag. Spatel het bakmeel zo luchtig mogelijk door het beslag. Giet de melk erbij en spatel erdoor. Schep de frambozen door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Zet de vorm, met ovenwanten, in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Laat ze 5 min. afkoelen in de vorm op een rooster. Haal ze voorzichtig uit de muffinvorm, zet ze op het rooster en laat ze helemaal afkoelen. Dit duurt ongeveer een uur.
  3. Knip ondertussen 12 kroontjes van dik oranje en blauw papier. Doe de poedersuiker in een kom en giet de limonadesiroop erbij. Roer goed met een garde tot je lichtoranje glazuur hebt. Het moet net zo dik zijn als yoghurt. Verdeel het over de cupcakes. Laat het glazuur 5 min. drogen en versier met de kroontjes, kaarsjes en/of met een rood-wit-blauw vlaggetje.