Koriander

Op zoek naar dat wow-effect in Midden-Oosterse en Aziatische gerechten? Kies koriander! Of je nu het verse blad of de gedroogde zaden gebruikt, koriander is een geweldige smaakmaker.

Hoe kook je met koriander?
Hoe kook je met koriander?

Hoe kook je met koriander?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 citroen
  • 45 g verse koriander
  • 55 g amandelschaafsel
  • 10 el traditionele olijfolie
  • 75 g witte kaasblokjes
  • 5 el kraanwater
  • 4 tomaten
  • 200 g couscous
  • 410 g falafel
  • 1 courgette
  • 1 teen knoflook
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer of keukenmachine
  1. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Houd enkele blaadjes koriander achter voor de garnering. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de rest van de koriander met het amandelschaafsel, 6 el olie, de kaas, 2 el citroensap, het rasp en 5 el water tot een gladde pesto. Is het te dik, voeg dan nog wat water toe. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze ca. 20 sec. onder in kokend water en laat afkoelen. Verwijder het vel en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen 2 el olie en bak de falafel 3-4 min. Verhit de rest van de olie en bak de courgette met de knoflook 3 min. Meng er de couscous, de blokjes tomaat en naar smaak nog wat citroensap door. Serveer de couscous met de falafel en de pesto. Garneer met de achtergehouden koriander.

In welke vormen kun je koriander gebruiken?

Koriander is verkrijgbaar in verschillende vormen. Korianderblad, oftewel verse koriander, is een groen kruid dat qua uiterlijk veel lijkt op peterselie maar verfijnder is van structuur. Het heeft een uitgesproken bitterzoete smaak die volgens sommige mensen doet denken aan zeepsop. Je voegt het op het laatste moment toe aan gerechten. Korianderzaad zijn de gedroogde zaden van de korianderplant. Korianderzaad heeft een milde, kruidige en wat zoete citrussmaak, die niet zo ‘zepig’ is als verse koriander. Fijngemalen wordt het verkocht als korianderpoeder.

Wat kun je met koriander maken?

Korianderblad, oftewel verse koriander, is lekker als smaakmaker. Het groene kruid kleurt goed als garnering op een salade, curry, soep of roerbakgerecht. Je kunt van korianderblad ook saus en pesto maken, of het verwerken in chimichurri, guacamole of een dip. Korianderzaad of korianderpoeder wordt als specerij in zowel zoete als pittige gerechten gebruikt en zit vaak in curry’s en soepen. Je kunt het ook gebruiken voor het op smaak brengen van vlees, kip en groente.

Koriander: hoe bewaren en invriezen?

Verse koriander kun je in vochtig keukenpapier ongeveer 2 dagen in een goed afgesloten plastic bakje of zakje in de koelkast bewaren. Als je verse koriander invriest, kun je dit het beste in ijsblokjesvorm doen. Mix met voldoende olijfolie in een keukenmachine of blender. Vul de ijsblokjesvorm voor ¾ met korianderolie en eindig met een laagje olijfolie. Zo is koriander 6 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooi door het al roerend in een gerecht te verwarmen.

Linzensoep met korianderpesto

Ben je ook zo dol op de gerechten uit het Midden-Oosten? Dan mag deze heerlijke linzensoep niet in je kookrepertoire ontbreken. Groenten snijdenSchil 600 gram winterpeen en snijd in plakjes. Snijd 2 stengels bleekselderij in boogjes. Breng anderhalve liter water, de peen, bleekselderij, 250 gram rode splitlinzen en 3 kippenbouillontabletten en in een ruime pan aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Pesto makenDoe 4 eetlepels olijfolie, 15 gram koriander, peper en eventueel zout in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot pesto. Snijd 250 gram schelvisfilet in 4 stukken, bestrooi met met 1 eetlepel za’atar en bestrijk met 2 eetlepels olijfolie. Vis bakkenVerhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de vis in 4 minuten gaar. Keer halverwege. Rasp ondertussen de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de helft uit. Neem de pan met groente van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met anderhalve eetlepel harissa en het rasp en sap van de sinaasappel. Serveer de soep met de korianderpesto en gebakken vis. Zo maak je linzensoep met korianderpesto.
02:40